Het is zo eenvoudig nog niet om helder en duidelijk te communiceren. Zelfs als je gezellig met vrienden of vriendinnen kletst, kan het soms hopeloos mis gaan en op vervelende misverstanden uitlopen.

Communiceren in conflictsituaties is nóg moeilijker. Voor je het weet verzand je in een situatie van verwijten over en weer, blijf je hangen op details en gaat de grote boodschap volledig verloren. Jan van Koert is gespecialiseerd in geweldloze – ook wel verbindende – communicatie en schreef hierover het boek Wat je vindt mag je houden.

Toegegeven, het is absoluut niet eenvoudig om te communiceren volgens de adviezen die Jan in zijn boek aanreikt. Het vraagt om een neutrale houding en zie die maar eens vast te houden als je boos, verdrietig of gekwetst bent. Er komt een enorme dosis zelfbeheersing om de hoek kijken als iemand een spreekwoordelijke emmer str*nt over je heen kiept. Toch is het meer dan de moeite waard om in zo’n situatie tot 10, 100 of 10.000 te tellen en níét direct te reageren! Ik spreek uit ervaring!

In een meer dan ingewikkelde situatie leek de communicatie muurvast te zitten, er was zoveel wederzijds onbegrip. Jan schrijft: “Als we denken wat we willen verwoorden en we beginnen met de woorden ‘ik vind’, dan komt er praktisch altijd iets achteraan dat de toehoorder kan ervaren als een oordeel.” En inderdaad, het was een en al ‘ik vind’ in deze situatie. Na het boek van Jan gelezen te hebben, besloot ik of ik het ook zou kunnen: verbindend communiceren. Makkelijk was het niet, absoluut niet. Het duurde een halve dag om mijn woorden volgens de ‘regels’ op papier te zetten. Zelden – in mijn beleving – zo omslachtig te werk gegaan. Echter tot mijn enorme verbazing en zeer aangename verrassing bleek dit schrijven de zo vurig gewenste opening! De reactie terug was zo anders dan gebruikelijk, wederzijds respect en begrip voerden ineens de boventoon! De communicatie is best nog een tijdje moeizaam gebleven, gevoelens zijn niet zomaar over. Het bleef een voortdurend wikken en wegen, woorden proeven en zinnen ombouwen, maar uiteindelijk zijn we uit ons conflict gekomen!

Communiceren met ex-partners kan bijzonder ingewikkeld zijn, omdat er nogal wat gevoel meespeelt. In dat geval kan ik Wat je vindt mag je houden absoluut aanraden. Verdiep je eens in je eigen manier van communiceren, het kan je zowel in je relaties, binnen je gezin, op je werk en in het dagelijks leven absoluut verder helpen!

Wat je vindt mag je houden is verkrijgbaar bij GVMedia en kost € 15,95 exclusief portokosten.