778761_heartAccepteren, aanvaarden, aannemen, dulden, goedkeuren, goedvinden, ontvangen, pikken, slikken. Betekenissen Volgens de encyclopedie.

Ik ben verliefd, hij is verliefd en dat nog wel op mij! Hoe kan het dat hij mij accepteert om wie ik ben en dat het helemaal niet toe doet wat ik ben? Nou ja een paar kleine minpuntjes zijn er wel… Ik kom uit Limburg en dat Limburgse accent is toch wel heel vervelend, dat moest ik afleren, want hij vond dat dom staan. Na veel oefenen was er niets meer te horen van mijn Limburgse accent.

Er was nog een klein puntje, hij was uitgever en ik het hulpje in de bedrijfskantine, dat was niet erg, maar ik was niet heel goed in de Nederlandse taal (beetje dyslectisch). Enig bijschaven was volgens hem wel noodzakelijk, want ja hij had een managementfunctie en stel dat ik per ongeluk mee zou moeten naar zakelijke afspraken? Dan was het toch wel fijn als ik een beetje slim overkwam. Hij had de oplossing al paraat en geregeld: een onderwijzeres zou mij in de avonduren correct Nederlands schrijven gaat bijbrengen.  Bijgeschaafd en ‘ontlimburgd’ stond niets mij nog in de weg om aan zijn zijde in het openbaar te verschijnen.

De mond gesnoerd
Hij geeft vaak aan dat ik gezellig, vrolijk en leuk ben, ik ben blij met zijn complimentjes. Hij en ik gaan samenwonen en besluiten voor onszelf te beginnen met een eigen uitgeverij. Maatjes en partners, de droom kan niet mooier worden! Voor onze uitgeverij hebben wij regelmatig afspraken en gesprekken met eventuele auteurs.
Tijdens een van deze gesprekken wilde ik ook wat zeggen. In aanwezigheid van onze gasten snoerde hij me de mond: “Hou je mond ik ben aan het praten!” Ik zwijg. Op de terugweg naar huis ben ik woedend, ik kook inwendig vanwege deze vernedering en voel mij niet geaccepteerd en niet serieus genomen. Op zijn: “Het was gezellig hè schat?” reageer ik in eerste instantie niet. Wanneer hij dit nogmaals vraagt vertel ik hem hoe ik mij voel. Ik maak hem duidelijk dat ik bij een volgende gezamenlijke afspraak met mijn eigen auto ga. Als hij mij dan nog eens zo meende te moeten vernederen, zou ik in mijn auto stappen en huiswaarts keren.

Hij kent mij goed genoeg om te weten dat ik de daad bij het woord zal voegen. Echter de opmerkingen blijven, snijden door mijn ziel, raken mij in mijn hart. Ik word met het jaar stiller en zwijgzamer. Ik praat niet teveel met onze cursisten (we runnen inmiddels ook een academy) en probeer mij zo onzichtbaar als mogelijk te maken.

Onzichtbaar
Hij vertelt mij telkens weer dat  de cursisten mij niet aardig vinden en dat hij mij altijd weer moet verdedigen door te vertellen dat ik wel aardig, betrokken en liefdevol ben. Ik sluip na afloop van elke cursus naar de opleidingsruimte in de hoop dat ik niet word gezien. Ik word heel bedreven in het onzichtbaar zijn. Ik accepteer mijzelf steeds minder, voel mij afgewezen en zak af in een eigen belevingswereld. Ik werk veel in de tuin maar mag niet in de trainingsruimte komen  in mijn tuinkleding, dan zie ik er niet representatief uit. De planten in de tuin accepteren mij wel! Mijn pioenrozen worden elk jaar weelderiger. Alles wat ik plant groeit en bloeit. De dieren rondom het huis accepteren mij ook een komen ondanks alle vrijheid die ze hebben naar mij toe. Ik geef ze veel liefde en geniet ervan dat zij ervoor gekozen hebben hier te blijven. Ik voel mij steeds eenzamer en minder geaccepteerd binnen de relatie. Dan maakt hij na jaren een een einde aan onze relatie. Hij is verliefd op een heel jonge vrouw. Ik besluit te verdwijnen en onder te duiken in een huis dat mij tijdelijk aangeboden is. In dat huis, in alle eenzaamheid laat ik het verdriet haar werk doen. Ik omarm mijzelf, kijk dagelijks in de spiegel, herontdek mijzelf, en accepteer dat hij mij afwijst.

Acceptatie
Na een lange reis in mijzelf en met mijzelf, accepteer ik mijzelf om wie en wat ik ben, er zijn nieuwe mensen in mijn leven gekomen die mij accepteren, en mij stimuleren de dingen te doen waar ik goed in ben. Ik kom nu weer vaak in Limburg en ben nu bezig het Limburgse weer een beetje aan te leren. In mij oren klinkt het charmant en leuk. Ik ben trots op mijn Limburgse roots en trots op wie ik en wat ik ben.

Dat is mij niet van de een op de andere dag gelukt, kijken naar mijzelf, luisteren naar mijn innerlijke zelf, aandacht besteden aan mijzelf, alleen leven met mijzelf. Ja ik accepteer mijzelf.