Risico
1164773_miracle
Ondernemen, risico’s nemen en flexibel zijn: dat past bij me. Niet in veiligheid blijven hangen. Mijn vader zei altijd: ‘Als je geen risico’s neemt, leef je niet. Niks erger dan later te moeten zeggen: had ik maar.’ Ik kom uit een ondernemersgezin. Door het werk van mijn vader verhuisden we vaak, er gebeurde altijd van alles en er was best wat onrust in ons leven.

Als kind vond ik dat soms vervelend, maar achteraf gezien is het flexibel zijn een kwaliteit geworden. Door onze gezinssituatie heb ik geleerd om veiligheid in mezelf te zoeken. Die veiligheid zat niet in de job van mijn vader of in ons huis of in onze omgeving. Doordat ik gewend ben om mijn eigen route te lopen, ga ik ook niet snel van mijn pad af.

Ik had alleen nog een hypotheek nodig
Om een voorbeeld te geven: ik zocht een bedrijfspand om daar mijn holistische praktijk op te zetten. Toen ik een ruimte gevonden had en erdoorheen liep, voelde ik aan alles in mijn lijf dat deze plek voor mij bestemd was. Het zag er dramatisch uit, maar ik zag meteen hoe mooi het kon worden. Ik had alleen nog een hypotheek nodig en als single moeder met drie kinderen en een eigen huis, was dat best een uitdaging.

Daar zat ik tegenover een rationele man
Bij de bank vroegen ze om een bedrijfsplan. Ik vertelde ze dat ik dyslectisch ben en niet iemand die de zaken in structuur op papier kan zetten. Ik vroeg of ik ze persoonlijk mocht vertellen hoe ik mijn toekomst zag en wat mijn plannen waren. Daar zat ik dan tegenover een zakelijke, rationele man. Vol vuur en passie heb ik hem verteld wie ik ben en wat ik allemaal wilde met mijn bedrijf.

Tijdens mijn verhaal keek hij me een beetje glazig aan, maar kennelijk had ik wel een snaar bij hem geraakt, want een paar uur later ontving ik een mail waarin hij mededeelde dat hij zeer onder de indruk was van mijn passie en dat ik een hypotheek zou krijgen!
Ondanks het gebrek aan een bedrijfsplan en de benodigde cijfers, had hij er een groot vertrouwen in. Dat vind ik mooi.

Happy de peppy
Zodoende heb ik het pand kunnen kopen. Ik stond daar midden in de chaos helemaal happy de peppy te wezen. De mensen om me heen dachten: Wat zie je hier in? Ik had mijn plan al klaar. En het is gelukt, met een goed concept, op de juiste plek. Ik was ervan overtuigd dat er hier een markt voor was en dat bleek ook zo te zijn. Prachtig toch? Zo zie je dat als je duidelijk neerzet hoe je wilt werken, het dan ook zo gaat. En als je je aanpast, zal dat zo blijven…

inset-foto-am1Anne Marie van Bilsen is holistisch (kinder)therapeut en oprichter van Praktijk De Regenboog en auteur van het boek Gevoelige kinderen wat kun je voor ze doen?