chess-722932-mVerzuchting van een stiefmoeder: “Waarom heb ik het akelige gevoel dat het bij samengestelde gezinnen vooral gaat om het belang van het kind. Krijg de ……!!!&*()&(&*(”
Zo dat luchtte haar op. En dat mag er wel een keertje uit. En natuurlijk begrijp ik haar wel. Het gaat inderdaad vaak over het belang en het welzijn van de kinderen. Terwijl ook stiefmoeders het niet altijd gemakkelijk hebben en hun positie is ook nog eens behoorlijk complex is.
Zeker voor een stiefmoeder zonder eigen kinderen. Opeens zijn er kinderen in je leven, een ex-partner die invloed heeft op jullie samengestelde gezin. En dan nog een partner die met jou een liefdesrelatie heeft en tegelijkertijd ouder is en hoopt dat het gezellig is tussen zijn kids en jou. De lat ligt hoog.
Stiefmoeders verdienen onze support. In de samenleving hebben ze weinig status. En zeker ten aanzien van vrouwen zijn er vaak dubbele verwachtingen. Aan de ene kant moet zij zich niet teveel bemoeien, want “zij is de moeder niet”. Aan de andere kant wordt van haar als vrouw wel verwacht dat zij een rol speelt in de verzorgende taken thuis. En nee: “ze wist waar ze aan begon”. Dat is nu juist het probleem. Je weet helemaal niet waar je aan begint. Ja, je weet dat je partner kinderen heeft, maar wat dat in jouw leven betekent, is volstrekt onvoorstel- en onvoorspelbaar.

En dan nog een scherpe opmerking van een lezeres in reactie op het blog op mijn website: “Het gaat niet alleen om de kinderen”. Ik citeer een deel van de reactie.
“Interessant eigenlijk. In het kerngezin ging het blijkbaar niet 100% om de belangen van de kinderen, want ze zijn gescheiden. En in het stiefgezin zou dat wel zo moeten zijn?”

Ik hecht erg aan het belang van het kind. Zij hebben nooit gekozen voor een scheiding van hun ouders en ook niet voor de komst van een stiefmoeder. Volwassenen hebben ten slotte zelf gekozen, ook al kunnen zij de gevolgen van hun keuzes niet altijd overzien.

En het belang van stiefmoeders dien ik ook erg graag. Zij kiezen niet de gemakkelijkste weg, en als alles goed loopt, kunnen ze van veel betekenis zijn voor de kinderen.
En daarom is het ook echt nodig dat stiefmoeders zich fijn voelen in het samengestelde gezin.

3 Tips om stiefmoeders een steuntje in de rug te geven:

  1. Kom op voor je eigen gerechtvaardigde belangen
  2. Zorg goed voor jezelf; goede zelfzorg is belangrijk
  3. Stel grenzen en houdt daaraan vast

 

En weet je waarvan ik echt overtuigd ben? De belangen van stiefmoeder en kinderen zijn ten diepste niet tegenstrijdig. Zij hebben beide belang bij stabiliteit, rust en ruimte in het stiefgezin. Uit onderzoek blijkt dat als het goed gaat met de stiefmoeder, het voor de kinderen fijner leven is in het samengestelde gezin. En andersom ook!

 

Groet,

Marike Smilde

www.stiefmanagement.nl