Aromatherapie betekent letterlijk geurentherapie. Heel lang geleden werd de ‘magische’ werking van bloemen. planten en kruiden ontdekt. De bekendste gebruikers uit de oudheid zijn de Egyptenaren. Ze gebruikten aromatische stoffen zoals mirre voor het baslemen van hun doden en het maken van parfum. Oliën werden gebruikt om mee te masseren. Door stoomdestillatie, extractie of persing van deze bloemen, planten en kruiden krijg je etherische oliën. Iedere essentiële olie heeft zijn eigen geur en werking op zowel fysiek als mentaal niveau. Deze mooie oliën helpen on ze body, mind en soul in balans te brengen.De reuk is een sterk zintuig. Zodra er ook meer één zintuigcel in de neus wordt geprikkeld, gaat er een signaal naar de hersenen. Het reukorgaan staat in contact met het limbisch systeem. Hier bevinden zich het geheugen en de emoties. Geuren vanuit de aromatherapie kunnen ons ontroeren en ons hart raken, maar nog belangrijker is dat ze invloed hebben op hoe we ons voelen.

Welke olie moet je gebruiken?
Gebruik sowieso altijd 100% pure olie en doe de olie niet in een brander. Door de olie te verhitten verliest de olie zijn werking. Onderstaande geven we een kort overzicht van een aantal oliën en hun werking:

Cipres
Heeft een kalmerend effect en een goede invloed op de luchtwegen in bijvoorbeeld een diffuser

Geranium
Geeft innerlijke rust en kan helpen bij angst, boosheid en onzekerheid

Jeneverbes
Geeft innerlijke kracht en werkt reinigend, zowel lichamelijk als geestelijk. Het helpt bij het doorbreken van stagnatie.

Mandarijn
Een fijne geur voor kinderen met buikpijn en een slechte spijsvertering. De geur verfrist en werkt troostend, helpt bij rusteloosheid en slapeloosheid

Lavendel
Kan goed ingezet worden bij slaapproblemen en verkoudheden. Er gaat een rustgevende werking uit van deze geur, waardoor hij goed in te zetten is bij nervositeit en stress.

Meer weten over de werking van etherische oliën en wat je er mee kunt doen? Anne Marie van Bilsen schreef er een praktisch handzaam boekje over, met onder andere ook tips hoe je deze oliën kunt gebruiken bij kinderen: Vitaal door aromatherapie. Anne Marie is holistisch therapeut en werkt in haar praktijk – Praktijk de Regenboog – en opleidingen veel met deze oliën.
Vitaal door aromatherapie kost € 12,95 en is verkrijgbaar bij de boekhandel, bol.com en de webshop van Uitgeverij GVMedia.