Creativiteit gaat verder dan een bos bloemen mooi rangschikken of een schilderij kunnen maken. Het blijkt zelfs dat wij tijdens ons werk ruim 80 procent van onze tijd bezig zijn met het toepassen van geleerde kunstjes en voor hooguit 20 procent creatief zijn.

 

Creativiteit is het vermogen denkbeelden te laten ontstaan door intuïtie, fantaseren en dromen. Verdere trefwoorden zijn: speels zijn, fouten durven toelaten, experimenteren. Maar ook gewoontes, dogma’s en ervaringen tijdelijk opzij kunnen schuiven.

Wanneer ben je creatief?
Mensen bijvoorbeeld die zich ondanks weinig geld toch kunnen handhaven, zijn ook creatief. Of de monteur die ondanks een ontbrekend onderdeel de machine weer aan de praat krijgt. Of de ondernemer die belasting wil besparen en er daarom een ‘creatieve boekhouding’ op na houdt. Als hij evengoed door de belasting gepakt wordt, blijkt dat hij toch niet zo creatief was als hij dacht.

Creatief met kunstjes
Of de chirurg die een mens na een ernstig ongeval zonder lange voorbereiding in een noodoperatie weer in elkaar moet zetten. Of de piloot die ondanks een uitgevallen motor het vliegtuig weer zeker aan de grond krijgt. Het is duidelijk dat wij niet alleen onze creativiteit gebruiken, maar altijd in samenspel met de geleerde ‘kunstjes’. Tijdelijk, zoals bij brainstorming, kunnen we ook zuiver creatieve processen toelaten die op dat moment niet belemmerd worden door ervaring en geleerde kunstjes.

Chaos is een fantastische turbo
Echte creatievelingen, dus mensen met een zeer hoge C-Factor, kunnen chaos toelaten. Chaos is een fantastische turbo voor het oproepen en aanwakkeren van creativiteit. Dat is een van de redenen waarom echte perfectionisten minder creatief zijn. Maar te veel chaos kan op een ramp uitlopen wanneer je de knop niet meer kunt vinden waarmee de chaos weer uitgeschakeld kan worden.

En hoge C-Factor is voor ieder mens wenselijk en in ieder beroep handig. Maar als de C-Factor te vaak belemmerd wordt door perfectionisme, ervaring, gewoontes, opvoeding en angst, heb je er weinig aan.

Het is dus niet de vraag: hoe veel C-Factor heb jij, maar: wat doe je met de C-Factor die je hebt?

Wolfgang Peppmeier
www.pepptalk.nl
Facebook Wolfgang Peppmeier

Lees hier de A-factor
Lees hier over de B-factor