Discipline doet doen en daagt dromen uit.

Alle vooruitgang begint met een droom, maar deze wordt pas gerealiseerd door discipline. Zonder discipline verdwijnen dromen als een mooi vuurwerk in het niets. Je kunt nog zulke goede ideeën hebben, als je ze niet realiseert, heb je er niets aan. Het zullen dromen blijven en je kijkt ernaar als naar een mooie vlinder.
Wie durft te dromen is al verdacht en wie zijn dromen probeert te verwezenlijken, wordt aan alle kanten tegengehouden. Hoe ambitieuzer je plannen, hoe meer mensen om je heen zullen proberen jou van die plannen af te praten. Als je dan niet gedisciplineerd bent, ga je niet eens beginnen. Mocht je vriendenkring niet uit door jezelf geselecteerde mensen bestaan die net zo denken als jij, dan heb je grote kans dat je dromen nooit uitkomen. Onderschat daarom niet de invloed van de ‘verkeerde’ mensen om je heen. Je moet al veel zelfrespect hebben kunnen opbouwen, wil je dat soeverein negeren. Veel makkelijker is het als je deze mensen niet te dicht bij jezelf laat komen.

Waarvoor zijn we eigenlijk bang?
Als de anderen ons niet tegenhouden, verzinnen we zelf wel smoesjes om niet te moeten doen wat we willen doen, zoals geen tijd, maar we slijten de uren wel voor de televisie. Of we zijn moe. Moe om te doen wat we zelf willen, maar niet te moe om te doen wat anderen willen dat we doen. Waarvoor zijn we eigenlijk bang? Voor onszelf? Voor de maatschappij? Voor de mening van anderen? Voor mensen met een ingetogen of bekrompen kijk op het leven?

Wij hebben de keuzevrijheid om dingen te doen of te laten
Er is dus veel discipline nodig om te doen wat je wilt doen. Maar doe het, dwars door alle conventies heen, tegendraads en revolutionair. De enige realist ben je zelf als het gaat over je eigen wensen. Wij hebben de keuzevrijheid om dingen te doen of te laten. Niemand dwingt ons, wij hebben het zelf in handen. Je komt geen stap dichter bij jezelf als je de discipline niet kunt opbrengen door alle obstakels heen te breken.

Niets gaat vanzelf!
Je krijgt nooit de goede conditie of het gewenste figuur als je niet regelmatig naar de sportschool gaat of hardloopt. Je kunt nooit aan je persoonlijke ontwikkeling werken als je voor de televisie blijft zitten. Je krijgt nooit je droompartner als je er niet zelf gedisciplineerd naar blijft zoeken. Ze komen zelden zomaar via het balkon naar binnen. Het probleem is gewoon dat niets vanzelf gaat. Je moet achter alles aanzitten, zelfs achter je eigen broek.

Het heft in eigen handen
Mocht je liever volgens het noodlotprincipe willen leven – je laten verrassen wat het leven zoal voor jou in petto heeft – dan hoef je ook geen discipline. Maar neem je liever zelf het heft in handen om te komen waar je graag wilt zijn, moet je met terriërachtige vaste beet je eigen weg volgen. Wie tevreden is met een stem in het achtergrondkoor kan met minder D-Factor. Wie de ambitie heeft om zijn eigen solostem mooi te laten klinken, moet gedisciplineerd blijven repeteren.

Hoe veel D-Factor heb je?

Wolfgang Peppmeier
www.pepptalk.nl
Facebook Wolfgang Peppmeier