Regelmatig leggen we een aantal vragen voor aan vrouwen die met succes een nieuw leven na de scheiding gestart zijn. Deze maand is dat Mireille van IJperen

Wie ben je en wat doe je?
Mireille van IJperen. Ik ben zelfstandig grafisch ontwerper

Wanneer ben je gescheiden?
26 oktober 2003 (onofficieel, officieel werd de scheiding 7 juni 2004 uitgesproken)

Wat was de impact van de scheiding, hoe heeft het je beïnvloed?
Op de dag dat mijn ex de deur uitliep, hebben wij een feestje gevierd met z’n drieën. Nu zou mijn leven weer beginnen. Ik had het gevoel zelf weer aan het roer te staan. Mijn leven weer onder controle te krijgen. Ik wist op dat moment natuurlijk nog niet hoe zwaar de strijd zou gaan worden. Maar het heeft me wel in mijn kracht gezet om mijn leven zo in te richten zoals ik graag wilde, zonder nog met een partner rekening te moeten houden.

Veel gescheiden vrouwen raken in een soort van isolement/vacuüm na de scheiding, heb je dit ook zo beleefd? En zo ja hoe ben je daar weer uitgekomen?

1)      Dat heb ik niet zo ervaren. Juist doordat ik mijn eigen bedrijf oprichtte, kwam ik door het netwerken ontzettend veel onder de mensen. Wat ik wel heb gemerkt, is dat veel mensen je na een bepaalde periode weer aan de man willen helpen, want een vrouw alleen kan eigenlijk niet. Vaak heb ik de verwijten gekregen dat ik niet zo eigenwijs moest doen en gewoon een relatie moest aangaan, zodat zij zich geen zorgen meer hoefden te maken over mij. Nog steeds is het in de huidige samenleving not done om alleen te blijven. Dus op dat vlak miste ik wel eens het begrip of de hulp van anderen. Je werd gezien als gevaar (want je zou wel eens hun man willen inpikken) of als zielig. Gelukkig was ik niet de enige die gescheiden was en al snel kwamen er vriendinnen langs die ook in diezelfde periode gescheiden waren en waarmee je samen een front kon vormen.

Waar heb je veel aan gehad tijdens en vooral in de periode na de scheiding?
 Ik heb altijd een ongekende kracht geput uit het feit dat mijn kinderen mij vertrouwden dat het allemaal wel goed zou komen. Voor hen ga ik door het vuur, dus voor hen zorgde ik er voor dat het ook daadwerkelijk goed zou komen. En geloven in je eigen kracht en kennis en een flinke dosis humor om het allemaal te relativeren.

Na de scheiding begon jouw nieuwe wereld, hoe heb je deze wereld vorm gegeven en hoe heb je het aangepakt om alles weer op de rit te krijgen?
Na de scheiding begon jouw nieuwe wereld, hoe heb je deze wereld vormgegeven en hoe heb je het aangepakt om alles weer op de rit te krijgen?
De scheiding was voor mij een nieuw begin. Omdat ik mijn kinderen niet in de opvang wilde doen, besloot ik mijn eigen bedrijf te starten zodat ik thuis kon werken. Dit ging niet geheel zonder slag of stoot. Ik heb goed nagedacht over hoe IK het nu wilde in plaats van me te laten vertellen hoe het eigenlijk zou moeten. Het werd ook duidelijk niet enthousiast ontvangen toen ik vertelde dat ik mijn parttime baan had opgezegd. Maar ik had mijn doelen voor ogen. Tot nu toe heb ik mijn doelen wel aardig bereikt J. Steeds meer besef ik dat ik moet doen wat ik wil, op mijn manier en minder moet luisteren naar anderen. Een nieuwe wereld creëren lukt niet in één nacht en gaat met vallen en opstaan. maar zolang je blijft geloven in jezelf en je doelen voor ogen blijft houden, kom je er echt wel. Is het niet linksom, dan wel rechtsom!

Kijk voor meer informatie over het bedrijf van Mireille op www.dtp-hulp.nl