Het geluksgevoel flow ontstaat wanneer je doet wat je leuk vindt en waarbij jij je kernkwaliteiten kunt gebruiken. Iedereen kent mensen die blijkbaar nooit moe worden van wat ze doen. Ze beginnen al te stralen wanneer ze over hun bezigheden mogen spreken. Het lijkt wel of ze energie uit een onuitputbare bron halen. Dat doen ze ook. Deze bron heet ‘Flow’.

Het geluksgevoel flow ontstaat onder andere wanneer je met passie bezig bent en daarbij je talenten en kwaliteiten gebruikt, in je werk en privé. Op het moment van flow ben je in balans en één met je wensen. Je voelt je sterk en je doet moeiteloos wat je wilt doen.

Lichaam en geest komen in cadans
Flow ken ik zelf onder andere van lange en eenzame rugzaktochten en het is er ’s ochtends la na enkele kilometers hardlopen. Ook als ik lezingen en seminars mag geven of teksten schrijf, voel ik flow. Lichaam en geest komen dan in cadans en het voelt of je aan een oplader zit. Bij flow produceren we lichaamseigen drugs of endorfine, zoals het gelukshormoon serotonine.

Optimale resultaten met minimale inspanning
In flow zijn we in staat om optimale resultaten te leveren met minimale inspanning en vrijwel zonder stress. In elk geval zonder disharmonische stress, maar wel met euforische stress. Euforische stress is de positieve spanning die je nodig hebt wanneer je buitengewone prestaties wilt verrichten. Als je flow hebt, zijn de rationele en beredenerende delen van je (linker)hersenhelft minder actief. In flow is vooral de emotionele rechterhersenhelft actief. Creativiteit en intuïtie leveren moeiteloos de beste resultaten. Je bent aan het winnen zonder een olifant te moeten duwen. Je loopt vooruit en de ‘ollifanten’ komen vrijwillig achter je aan.

Met passie vanuit je kracht werken
Mensen in hun flow geven je het gevoel dat, hoe harder ze werken, hoe meer energie ze krijgen. Het wonderbaarlijke is dat als je in flow bent je energie steeds aangevuld wordt, omdat je met passie vanuit je krachten werkt.

Werk met je kernkwaliteiten
Heb je lang geen flow gevoeld? Misschien heb je te weinig passie bij wat je doet of ben je te veel met je verstand bezig en te weinig met je hart? Werk zoveel mogelijk met je kernkwaliteiten en zoek je inspiratiebronnen op.

Hoe veel F-Factor heb jij?

Wolfgang Peppmeier
www.pepptalk.nl
Facebook Wolfgang Peppmeier