598096_baby_block_series_8Het hart is het belangrijkste orgaan in ons lichaam. Als het stopt met werken, is ons leven vrijwel onmiddellijk beëindigd. Het hart is ook het enige orgaan dat geen kanker kan krijgen. Maar ik wil het nu niet hebben over het orgaan hart, maar over de symboliek die wij het hart toeschrijven. In vroegere culturen van de mensheid dacht men dat in het hart onze ziel en het verstand gevestigd waren.
En nog steeds staat het hart symbool voor de mooiste kwaliteiten zoals liefde, genegenheid, empathie, compassie en integriteit. Wij hebben deze symboliek zelfs in ons spraakgebruik overgenomen door woorden te gebruiken zoals hartelijkheid, hartelijke groeten, spreken vanuit je hart, hartverwarmend, dit zeg ik vanuit mijn hart, je hebt mijn hart, een gebroken hart.

Wanneer begint uitstraling?
Ik heb een boek geschreven met de titel Uitstraling – laat van buiten zien wie je van binnen bent. Sindsdien word ik regelmatig gevraagd om in één zin te zeggen wanneer uitstraling begint. Mijn antwoord: wanneer je bij je hart komt. Dat wil zeggen, wanneer jij jezelf toelaat en respecteert zoals je bent. Als je geen theater meer speelt en geen masker meer opzet. Wanneer je luistert naar je hart en je hart volgt. Wanneer je authentiek bent. Wanneer je een goede vriend bent van jezelf en een goede relatie met jezelf hebt.

Wees lief voor jezelf
En zoals bij alle andere factoren, kwaliteiten en talenten die we hebben ontwikkeld, denken wij dat we die alleen maar mogen gebruiken voor anderen. Wees eens lief, ook tegenover jezelf, zonder meteen egocentrisch te zijn. Want je kunt vooral eerlijk, liefdevol en integer zijn tegenover anderen als je ook zelfrespect hebt.

Wat bedoelen we met ‘volg je hart’?
Mensen die vatbaar zijn voor een burn-out zijn vaak alleen maar lief geweest tegenover anderen, maar minder voor zichzelf. Ze doen vooral wat anderen willen en minder wat ze zelf willen. Vaak zijn ze zich er niet eens bewust van wat ze zelf willen. Als wij zeggen ‘volg je hart’ bedoelen we ermee dat we naar onszelf moeten luisteren, naar wat intuïtie en onderbewustzijn ons te zeggen hebben.

IDe uitstraling van je hardware begint bij een liefdevolle hartware
n de Nederlandse taal liggen de twee antagonisten hart en hard dicht bij elkaar. Je zou kunnen zeggen: de uitstraling van je hardware begint bij een liefdevolle hartware.

De symboliek die wij het hart toeschrijven, zoals liefde, integriteit en compassie, is de drager van de menselijke cultuur. Hoe meer wij hiervan hebben, hoe beter dat het ons zal gaan. Maar voor deze fundamentele vaardigheden heb je intelligentie nodig, niet zozeer de logische intelligentie, maar vooral emotionele intelligentie.

Hoe veel H-Factor heb je?

Wolfgang Peppmeier
www.pepptalk.nl
Facebook Wolfgang Peppmeier