jJong zijn gebeurt in eerste instantie van binnenuit. Wie zich vanbinnen goed voelt, zal dat naar buiten uitstralen. Veel mensen laten hun buitenkant via cosmetische chirurgie opfrissen, maar vergeten van binnenuit ook iets te doen. Als je jeugdigheid wilt uitstralen en je hebt het niet in je hart en je hoofd gerealiseerd, dan zal ook een jonge buitenkant niet overkomen.

Je komt soms jongere mensen tegen die al een verouderde uitstraling hebben, terwijl er nog geen plooitje te zien is. Hun schouders hangen naar voren, hun stemgebruik is saai, hun figuur begint vroeg uit te zakken en ze hebben nergens zin in. Ze zijn niet meer lenig en ze lopen wat suffig. Je kunt ze met niets meer verbazen en ze zijn niet meer nieuwsgierig naar nieuwe dingen. Ofschoon jong in jaren zijn ze gewoon al oud.

Jeugdige uitstraling
Andersom kan het ook. Oudere mensen kunnen soms een gezicht vol rimpels hebben, maar opgewekt en nieuwsgierig zijn naar alles. Deze jong gebleven ouderen hebben vaak een goed figuur en ze maken, ondanks eventuele handicaps, vlotte bewegingen. Hun ogen sprankelen en ze zijn goed bij de tijd. Dus heeft een jeugdige uitstraling weinig te maken met leeftijd. Wie zich vanbinnen jong voelt zal een jeugdige uitstraling hebben.

Hogere opleiding langer jong?
Het is een onomstotelijke feit dat hoger opgeleide mensen langer jong blijven en langer leven. Blijkbaar heeft het vermogen om beter te kunnen begrijpen hoe de wereld en het leven in elkaar steken een gunstige invloed op de jeugdigheidsfactor. In vroegere tijden, toen de veranderingen minder snel gingen dan nu, werden ouderen gezien als ervaren en wijze mensen. Jonge mensen gingen dus naar hen toe als ze raad nodig hadden. Tegenwoordig weten mensen van oudere leeftijd vaak niet meer wat er gaande is en gaan bij hun kleinkinderen om advies.

Leren was nog nooit zo toegankelijk
Wie lang jong wil blijven, komt er niet omheen: een leven lang leren is noodzakelijk om het leven te kunnen blijven begrijpen. Maar leren was nog nooit zo toegankelijk als nu: internet en boeken staan voor alle mensen ter beschikking en niet, zoals vroeger, enkel voor een superieur deel van de maatschappij. Wij leven steeds langer en dementie zal een groot probleem worden. Wij weten inmiddels dat veel fysieke beweging en zo lang mogelijk je hersenen gebruiken dementie aanzienlijk vertraagt.

Jong zijn betekent dus, zo lang mogelijk bij de tijd blijven, een leven lang blijven leren, actief zijn, veel bewegen, bewust eten en je hersenen gebruiken. Sterf jong – maar zo laat mogelijk.

Hoe veel J-Factor heb jij?

Wolfgang Peppmeier
www.pepptalk.nl
Facebook Wolfgang Peppmeier