kWie kennis heeft, heeft het voor het zeggen. Vroeger waren het alleen de rijken en machtigen die toegang hadden tot kennis en daardoor een beter leven. Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid is iedereen in de ontwikkelde landen in staat om aan bijna alle informatie te komen die er op deze planeet beschikbaar is. Daardoor is de wereld veranderd: Niet meer de rijken winnen het automatisch van de armen maar de wetende van de onwetende.

Wanneer je op school niet de allerbeste opleiding hebt gehad, ben je tegenwoordig toch in staat door onder andere het lezen van (educatieve) boeken je basiskennis te verbreden en je persoonlijk verder te ontwikkelen. Wie goed met internet overweg kan en er de juiste dingen mee doet, heeft nog veel meer kansen.

Niets gaat vanzelf
Wat echt niet functioneert: op de bank blijven zitten en denken dat kennis in je slaap over je heen komt. Niets komt vanzelf, je moet er moeite voor doen. Alleen het feit dat de appels en peren voor iedereen toegankelijk aan de bomen hangen zegt nog niets. Ze vallen niet vanzelf in je mond. Je zou ze moeten plukken. En – er is geen limiet, je mag van de kennisboom zoveel plukken als je zelf wilt.

De wereld verandert steeds sneller en ingrijpender dan ooit. Als je de wereld wilt begrijpen en hierin een rol wil spelen, moet je blijven leren en vernieuwen. Nu en in de toekomst is informatie en kennis het allerbelangrijkste als je succesvol wilt zijn en blijven.

Een leven lang leren
Kennis en permanente educatie hebben in eerste instantie één doel, namelijk de overlevingskansen van elk bedrijf en elk mens te verbeteren. Permanente educatie betekent ook beter kunnen presteren, kwalitatief werken, minder stress en meer zelfvertrouwen. Hoe beter je opleiding en hoe groter je kennis, hoe meer je de dingen begrijpt waar je mee bezig bent en hoe hoogwaardiger en efficiënter je zult zijn. Veel mensen nemen te weinig tijd voor verdere educatie omdat ze al zo hard moeten werken. Ze staan er niet bij stil dat niet alleen het werk maar ook hun levenskwaliteit door permanente educatie beter wordt.

Kennis is levensbepalend
Ik heb in de loop van mijn leven ervaren dat een goede opvoeding en kennis levensbepalend zijn en mensen fysiek en mentaal verder kunnen brengen. Het is zelfs een feit dat hoger opgeleiden ook een langere levensverwachting hebben omdat zij bewuster aan zichzelf werken. Het niveau van opleiding en opvoeding bepaalt dus niet alleen je levenskwaliteit maar ook de lengte van je leven. Door kennis ben je beter in staat om dingen te analyseren, te begrijpen en er vervolgens op een adequate manier op te reageren.

Wetende tegen onwetende
Mensen met een geslaagde opvoeding en een goede opleiding kunnen met deze basis een hoge B-Factor (bewustzijn) ontwikkelen.  Als zij vervolgens een leven lang zouden blijven leren is de kans groot dat zij gelukkig zijn, geld verdienen en ook nog langer blijven leven.

De wereld polariseert: wetende tegen onwetende. Zonder kennis minder succes.

Hoe ontwikkeld is jouw K-Factor?

 

www.pepptalk.nl
www.twitter.com/pepptalks
https://www.facebook.com/wolfgang.peppmeier
You Tube: MrPepptalk