mHet is bekend dat vooral bedrijven en organisaties een missie en visie ontwikkelen en vervolgens strategieën bepalen om hun doelen te bereiken. Maar is het niet veel belangrijker dat wij als individueel mens een missie hebben? Want zonder missie kan nooit duidelijk worden waarvoor wij echt willen gaan. Wij kunnen geen passie ontwikkelen of ambitieus zijn wanneer onze missie niet helder is. Een missie kan trouwens niet ontstaan bij onverschilligheid en zonder betrokken te zijn bij jezelf.

Missie, visie en kernwaarden zijn een soort drie-eenheid die bij elkaar horen. De visie is de foto van je leven zoals je wenst dat het in de toekomst eruit zou kunnen zien en de kernwaarden zijn de katalysatoren om te komen waar je graag wil zijn. Vervolgens kunnen we ook nog onze K-Factor (Kennis) in de strijd werpen.

Stel, dat het je missie is om zo gelukkig mogelijk te leven en anderen te helpen ook gelukkig te zijn. Dan zouden je kernwaarden zijn: bewust-zijn, zelfrespect, integerheid en empathie. Verder zou je bijvoorbeeld de kwaliteiten positief denken, flexibiliteit en tolerantie kunnen ontwikkelen.

Bepaal je missie
Twijfel je nog over je eigen missie? Belangrijk is dat je begint en de eerste stap zet. Een voorlopige missie is altijd nog beter dan helemaal geen missie. Begin met het voor jezelf schriftelijk formuleren van je missie. Als jij bewust naar alles kijkt en je bent flexibel, zal je missie steeds duidelijker en scherper in beeld komen.

Een missie geeft je leven zin
Of de missie direct duidelijk is of zich langzamerhand ontwikkelt, maakt dus niet uit.  Een missie geeft je leven zin. Zinloos en onbewust leven kan leiden tot depressie, lage eigenwaarde,  weinig zelfrespect en gevoelens van overbodig zijn.

Ofschoon je missie niet voordurend ter discussie staat zou het kunnen dat je door nieuwe inzichten en ervaringen je missie bij wilt stellen. Als je regelmatig bewust toetst waarom je doet wat je doet zal je missie met je mee ontwikkelen.

Een missie zou bijvoorbeeld ook kunnen zijn dat je de verantwoording neemt voor je eigen lichaam. Dat zou kunnen betekenen dat je alles doet om je lichaam gezond te houden. Elke keer wanneer je ongezond eet, een sigaret opsteekt of te weinig beweegt, zouden er dan alarmbelletjes moeten rinkelen en zou je daarop adequaat moeten reageren. Een prettig effect van een persoonlijke missie is dat je verantwoording neemt voor jezelf. Het verplicht je te doen wat je wilt doen.

Het moeilijkste in dit traject is het volharden. Uit welke duistere redenen dan ook zijn velen van ons kampioen in het niet doen wat ze graag willen doen. Zwak worden en ons over laten halen om anders te zijn dan we willen zijn, is één van onze makkelijkste oefeningen.

Wat is jouw M-Factor? 

www.pepptalk.nl
www.twitter.com/pepptalks

https://www.facebook.com/wolfgang.peppmeier

You Tube: MrPepptalk