nSoms hoor je mensen minachtend spreken over ‘ons kent ons’ en ‘ons helpt ons’. Deze mensen hebben weinig besef van de goudmijn onder hun voeten. Netwerken is een turbo voor het snelle optrekken naar hogere snelheden, privé en zakelijk. Wat je vroeger met vriendjespolitiek omschreef kan de basis zijn voor positieve ontwikkelingen in je eigen leven. De N-Factor is een soort  enzym dat het deeg sneller laat rijzen.


Vooropgesteld dat je bepaalde doelen in je leven wilt bereiken, materieel en immaterieel, is je netwerk daarbij heel belangrijk. Vrienden en kennissen kunnen je maken of breken. Ze kunnen je remmen of inspireren!

Wij identificeren ons met onze groep
Wij spiegelen ons meer aan ons referentiekader dan wij beseffen. Hoe hoger de kwaliteit van je referentiegroep hoe groter je eigen levenskwaliteit. Als je omgaat met mensen die geen doelen hebben, zal je dat zelf op een gegeven moment ook normaal vinden. Als jij als enige met persoonlijke ontwikkeling bezig bent en niemand uit je referentiegroep doet dat ook, zal je er vroeger of later ook mee stoppen. Ze zullen je niet begrijpen en sommigen zullen je inspanningen zelfs belachelijk maken. Om niet uit de toon te vallen, ga jij je je aan hun normen en waarden aanpassen. Wij identificeren ons met deze groep en nemen hun denken en doen over. Laat daarom los wat je leeg zuigt en spendeer tijd aan mensen waar je iets aan hebt.

Het is niet egoïstisch wanneer je kritisch bent
Het leven is gewoon te kort om erop te wachten totdat toevallig de juiste vrienden en kennissen in je leven komen. Het is jammer om tijd te verspillen aan de verkeerde mensen die toevallig onze weg kruisen. Het is niet egoïstisch wanneer je kritisch bent in de keuzes van je vrienden.

Als het goed is, maken we in de loop van ons leven een ontwikkeling door. Het gebeurt dat onze vrienden en kennissen een andere ontwikkeling doormaken of zich helemaal niet ontwikkelen. Kijk naar je vrienden en kennissen of ze nog bij je passen of houd je alleen maar contact vanwege een gewoonte. In een ontwikkelingsproces zullen er telkens weer andere mensen zijn die een tijd samen met je op weg gaan.

Win-win situaties
In een goed netwerk zijn geen verliezers maar we creëren zo veel mogelijk win-win-situaties. Wij moeten eerst zaaien voordat we kunnen oogsten, dus eerst iets geven voor dat we kunnen nemen. Wie op zoek is naar goede vrienden moet eerst zelf een goede vriend worden. Netwerken begint met geven, niet met nemen.

Hoe hoog is jouw N-Factor?

www.pepptalk.nl
www.twitter.com/pepptalks

https://www.facebook.com/wolfgang.peppmeier

You Tube: MrPepptalk