Is het echt over?
Ik ga er van uit dat de breuk met je partner definitief is en dat er geen weg meer terug is. Als dat niet zo is en je hebt het gevoel er nog niet alles aan gedaan te hebben om je relatie te redden, dan wil ik je graag op het hart drukken dit alsnog te doen. Hoewel het leven zonder je partner misschien een ontsnapping zal zijn van alle problemen en negativiteit, is het leven als alleenstaande vrouw of moeder geen rozengeur en maneschijn.
Laat ik je maar meteen uit de droom helpen. Ik moedig je beslist niet aan om in een relatie te blijven die je emotioneel of fysiek schaadt, of je ongelukkig maakt, maar het gras is echt altijd groener aan de overkant en vechten voor een relatie zou altijd nummer 1 moeten zijn. Sommige stellen geven te snel op. De verwachtingen van elkaar komen niet uit en ze roepen dan in een emotionele bui dat ze willen scheiden. Dat is niet verstandig. Je weet pas echt dat het over is als je rustig en stabiel kunt redeneren en voelen dat je zo niet tot je 80ste door wilt gaan. Om uit te vinden of je er echt klaar voor bent om uit elkaar te gaan raad ik je het boek van Mira Kirshenbaum aan, ‘Scheiden of Blijven’.

Afgelopen
Goed. Het is dus klaar. Je wilt je ex nooit meer zien of jullie hebben in goed overleg besloten om uit elkaar te gaan. Jullie hebben het de kinderen verteld en je hebt het gevoel in een orkaan van emoties terecht te zijn gekomen. Paniek, verdriet, spijt, schuldgevoel, teleurstelling, boosheid, ze passeren allemaal de revue. Belangrijk is om deze gevoelens niet weg te drukken maar ze er volop te laten zijn. Het is volstrekt logisch. Je leven staat op zijn kop.

Vind een uitlaatklep
Hoe meer je je emoties aangaat, des te sneller gaan ze weg. Als je je emoties nu wegdrukt, krijg je ze op een later moment keihard terug. Ga het aan! Voel het! Uit het! Ik bedoel daarmee niet dat je een laptop naar het hoofd van je ex moet gooien of zijn autoruit moet stukslaan. Er zijn minder destructieve manieren om de druk van de emotieketel te halen. Ga als een gek sporten, ga tegen een boom schoppen, ga naar het strand en schreeuw zo hard als je kan je pijn de golven in, ga een lang stuk wandelen en stel je voor dat bij elke stap je verdriet en boosheid uit je lichaam via je voeten de aarde in zakt, maak hem in een dikke brief uit voor rotte vis en verbrandt deze dan ritueel. Vind een uitlaatklep (en daar bedoel ik niet drop of chocola mee!).

Wie ben ik eigenlijk?
Na een scheiding ben je niet meer ‘de echtgenote van’ of ‘de partner van’. Je blijft natuurlijk altijd moeder maar je bent nu verder alleen maar jij. Herken je jezelf nog? Dikke kans dat je jezelf in de jaren met kleine kinderen een beetje bent kwijtgeraakt. Ga voor de spiegel staan en kijk eens goed naar jezelf. Heb je nog wat leuke kleren of liggen er planken vol met joggingbroeken, leggings en makkelijke t-shirts? Heb je je haar voor het gemak maar in een staartje of zit er een lekker modelletje in. Ligt je mascara al een paar jaar onaangeraakt in een laatje? Kunnen er wel wat pondjes af?

Ik wilde mezelf weer zijn!
Dit is het moment waarop je je ‘zelf’ gaat evalueren. Je innerlijk en je uiterlijk. Welke dromen had je vroeger? Wat wilde je worden toen je klein was? Hoe zag je je leven als getrouwde vrouw en moeder? Ben je geworden wie je graag wilde zijn? Ik keek na het doorhakken van de knoop in de spiegel en zag een ongelukkig, flets mens van 106 kilo. Het was voor het eerst in lange tijd dat ik mezelf echt ZAG. Weg was dat sprankelende, vrolijke meisje met glimmende ogen die het leven als een groot avontuur zag. In plaats daarvan stond daar een uitgebluste moeder die haar lijf en haar ziel ernstig had verwaarloosd. Ik kon alleen maar stamelen tegen mijn spiegelbeeld ‘meid, hoe heb je het zover kunnen laten komen..’. Toen besloot ik dat het genoeg geweest was. Ik wilde mezelf weer zijn.

Actie
Het is niet voor niets dat veel vrouwen na een scheiding van uiterlijk veranderen. Hun haar totaal anders laten knippen en verven en een nieuwe garderobe aanschaffen. Ik raad het je ten zeerste aan. Niets is zo goed om je zelfvertrouwen en je gevoel voor eigenwaarde op te krikken. Maak dus, als de ergste storm is gaan liggen, een afspraak met je kapper en koop wat nieuwe kleding. Vraag een hippe vriendin je te helpen met kleuren, stijl en make-up, als je daar onzeker over bent. Het is tijd voor een make-over.

De nieuwe jij
De nieuwe jij is opgestaan. Als ik op een ding moet hameren dan is dat sporten. Je hebt vast geen energie en ook geen zin, maar ik garandeer je dat een fitter en strakker lijf wonderen gaat doen. Doe ook iets dat je altijd al wilde doen maar waar je partner een probleem mee had. Haal een kat uit het asiel, laat een tatoeage zetten of ga op salsales. Herontdek je vrouw-zijn. Alle verwassen bh’s (je moet eens weten hoeveel vrouwen lang na de baby nog een voedings-bh dragen) hup in de zak van Max net als de degelijke onderbroeken. Koop een paar mooie setjes lingerie, lak je nagels en laat je bewonderen. Je bent er weer!

Brenda Vader is communicatiespecialist, journalist en trainer. Zij geeft trainingen over ondernemen, communicatie, presentatie en imago aan zowel bedrijven als particulieren. Nieuw is haar training Leven na de scheiding. Zij schrijft o.a. elke maand een column over spiritualiteit in Spiegelbeeld Magazine. Brenda is 46 jaar, gescheiden en moeder van Daniel (18), Laura (16) en Mads (11).