pHET 80/20 PRINCIPE VAN SEÑOR PARETO

80% van het resultaat komt voort uit 20% van de oorzaken.

20% van de wereldbevolking heeft 80% van alle rijkdom in handen. 20% van de mensen hebben 80% van het voedsel. 80% van uw prestaties verricht u in maar 20% van uw werktijd. 20% van onze zakelijke handelingen brengen 80% van de omzet. 20% van de medewerkers zorgen voor 80% van het bedrijfsresultaat. 20% van de mensen zijn actief en ambitieus, 80% leven eerder passief. En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.

Dit patroon van de onevenredige verhouding werd in 1897 ontdekt door de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto en is in de zakenwereld bekend geworden onder de naam ‘Pareto-principe’. Het principe van de onevenredige verhouding schijnt moeilijk te verklaren en zou kunnen berusten, net zoals de chaos-theorie, op het idee van het niet-rechtlijnige universum.

Principe van onevenredigheden
Dit principe van onevenredigheden werkt blijkbaar niet alleen in de permanente veranderingsprocessen in het universum, maar bijvoorbeeld ook wanneer bedrijven met een nieuw product of dienstverlening op de markt komen. Een onevenredige hoeveelheid inzet schijnt soms noodzakelijk om het in de markt te zetten. En plotseling, wanneer een bepaald punt overschreden is (80%), kan een kleine hoeveelheid extra inspanning (20%) leiden tot groot succes.

Een actief leven
20% van de mensen zijn ambitieus en geloven dat ze een taak hebben op deze aarde. Als u tot deze 20% behoort, zult u misschien het gevoel hebben dat het universum er niet zo maar is en dat u er ook niet zo maar bent. Deze mensen willen handelen en zullen daardoor een actief leven leiden.

Wie bij de 20% actieven behoort, wil bepaalde doelen bereiken, werken aan zichzelf, zelf de gang van zaken bepalen, verantwoording dragen, dingen veranderen, iets betekenen en privé en zakelijk succesvol zijn.

Onrust
Voor de 80% passieven zijn de 20% actievelingen eerder een bron van ongemak. In hun ogen brengen de actievelingen onrust, verstoren de status-quo en hun snelle manier van omschakelen komt bij hen eerder over als chaotisch.

Natuurlijk maken de actieven meer fouten dan de passieven. Ze verzetten meer werk, experimenteren meer en nemen meer risico’s. 20% ziet hun fouten als situaties om te leren, maar voor de anderen zijn fouten eerder een ramp waar ze liever niet over willen spreken.

Kijk maar hoe groot de wereld is en hoe betrekkelijk weinig mensen, bijvoorbeeld in de politiek en economie, de gang van zaken bepalen.

De wereld verandert voortdurend en wordt blijkbaar voortgestuwd en beïnvloed op grond van de activiteiten van maar 20%.

Bij welke groep wil jij behoren?

www.pepptalk.nl

www.twitter.com/pepptalks

https://www.facebook.com/wolfgang.peppmeier

You Tube: MrPepptalk