rIn alle culturen op deze planeet wordt er de laatste 2000 jaar van mensen verwacht dat zij een vaste relatie aangaan, een familie stichten en kinderen krijgen. Vooral de religies gaan er voor het gemak vanuit dat iedereen een soort natuurlijk talent heeft om dat ook te kunnen. Volgens mij zijn er tegenwoordig steeds meer mensen die een vaste relatie niet willen of kunnen onderhouden. Een goede relatie heeft namelijk meer nodig dan alleen maar de wens en een paar hormonen die dat graag zouden willen.

Veel mensen zijn vooral op zoek naar die ene relatie – dé relatie voor het leven. De wereld en de omstandigheden veranderen zo snel en wij leven zo lang, dat daardoor één enkele relatie wel heel erg moeilijk wordt. Bovendien worden we steeds individualistischer en daardoor veranderen onze wensen en behoeften. In tegenstelling tot vroegere generaties werken veel mensen aan hun persoonlijke ontwikkeling. Het zou puur toeval zijn dat twee mensen die een relatie met elkaar hebben, exact dezelfde ontwikkeling en ook nog in dezelfde versnelling doormaken. Het is aannemelijker dat mensen zich individueel op verschillende manieren, in verschillende snelheden en op verschillende gebieden ontwikkelen. Daardoor ontstaat ook in de beste relatie na verloop van tijd een verschil van wensen, denken en doen. Tolerantie en elkaar voldoende vrijheid geven zijn tegenwoordig belangrijke en handige talenten die niet iedereen heeft ontwikkeld.

Wij gaan aan onze partners sleutelen
Het is volgens mij een sprookje om te denken dat wij in één mens alles kunnen vinden wat wij graag zouden willen hebben. Wij gaan aan onze partners sleutelen om ze precies daar te krijgen waar wij ze graag willen hebben. Weerstand aan de ene kant en frustraties aan de andere kant zijn de gevolgen van ongewenst boetseren aan de ander. Elkaar respecteren en meer vrijheid gunnen zijn het enige juiste antwoord.

Talenten en kwaliteiten
Vroeger veranderde de samenleving amper binnen één generatie. De mensen konden zich toen niet met hun individuele ontwikkeling bezig houden omdat die mogelijkheid er gewoonweg niet was. In die tijd was je relatie de grootste steunpilaar en kwam ook veel hulp uit de erbij behorende families. Wij moeten accepteren dat de wereld tegenwoordig anders in elkaar zit en zeer veel complexer is dan vroeger. Voor een goede relatie zijn meer talenten en kwaliteiten nodig dan ooit van tevoren. De ingrediënten van de R-Factor zijn onder andere sociale en communicatieve vaardigheden, tolerantie, aandacht en bewustzijn. En zeker zo belangrijk is de relatie die je met jezelf hebt.

Hoe goed is jouw relatie-factor?

www.pepptalk.nl

www.twitter.com/pepptalks

facebook: Wolfgang Peppmeier