tIk ben me bewust van het feit dat heel veel mensen graag zouden willen dat er geen toeval bestaat. Dat heeft waarschijnlijk ermee te maken dat wij ons beschermd willen voelen door een macht die boven ons staat en ons aan de hand meeneemt. Iedereen kent de kreet ‘toeval bestaat niet’. Maar is dat wel zo? Volgens de wetenschap is het toevalsprincipe een basisprincipe van het universum. Zonder het toevalsprincipe zou de gehele ontwikkeling van het universum nutteloos zijn omdat toch al van tevoren vast staat waar het precies zal eindigen. Waarvoor dus al die moeite en de lange weg naar het bekende resultaat. Bij de voortdurende schepping van dit universum spelen chaos en toeval samen een beslissende rol.

Toeval bestaat niet
Wat soms op ‘geen toeval’ lijkt is het feit dat vaak precies dat langs komt waar je op zit te wachten. Feit is dat er voortdurend ‘van alles langs komt’ maar wij zien het niet. In de ‘supermarkt des levens’ staan heel veel dingen in de schappen die je onmogelijk allemaal kunt opmerken. Ben je met zelfontwikkeling bezig en weet je precies waar je naar toe wilt, zal het onderbewustzijn je voortaan attenderen als er iets is waar jij op zit te wachten. En dan ontstaat het effect van ‘toeval bestaat niet’. Mocht je nog steeds overtuigd zijn dat toch alles voorbestemd is dan mag je rustig op de bank blijven zitten wachten wat het leven voor jou in petto heeft.

 Levensweg
Mensen die niet weten wat zij met hun leven willen en waar hun doelen liggen, kunnen ook niet zien wanneer je iets ‘aangeboden krijgt’ dat je voor deze levensweg nodig hebt. Als je in een zeilboot zit en je weet niet waar je heen wilt, waait elke wind verkeerd. Het toeval brengt je soms hier en soms daar en je blijft maar schipperen. Mensen die weten wat zij willen, hebben daarom vaak het idee dat toeval niet bestaat. Zij krijgen immers wat zij nodig hebben omdat ze het zien.

Maar tussen zien wat je wilt en krijgen wat je wilt ligt het grote verschil. Als je weet wat je wilt, zie je het langs komen. Maar dan moet je wel even de moeite nemen om het ook daadwerkelijk in ontvangst te nemen. En als je het ontvangen hebt, moet je er ook nog iets mee doen. Dus zal je in elk geval in beweging moeten komen. En dat schijnt voor velen het moeilijkste te zijn. Zonder beweging geen resultaat.

Kom op – let’s move – het toeval tegemoet. Hoe veel T- Factor durf jij aan?

Wolfgang Peppmeier

 

www.pepptalk.nl

www.twitter.com/pepptalks

facebook: Wolfgang Peppmeier