Innerlijk kind cdInnerlijk Kind? Wat wil dat zeggen? Innerlijke kinderen draag je mee vanuit gebeurtenissen in je jeugd waarin je je niet meer begrepen voelde. Elke keer wanneer jij je als kind niet begrepen voelde, niet gehoord of gezien werd ontstond er een klein afgescheiden deel in jou. Een deel dat niet verder is gegroeid. Een deel dat stil is blijven staan in een tijd waarin het kind onbegrip ervoer.

We zijn gevormd door de wijze waarop onze ouders het leven benaderden. Ervaringen uit onze jeugd oefenen een grote invloed uit op ons dagelijks leven. De wijze waarop onze ouders omgingen met momenten van stress, relaties, hun eigen lichaam enzovoorts, kunnen we terug vinden in de manier waarop wij de wereld om ons heen benaderen.

Goed ieder van ons draagt wel een innerlijk kind mee. Een kind dat reageert vanuit pijn, verdriet, angst of woede. Een kind dat gehoord wil worden. Gezien wil worden. Een kind dat we keer op keer wegduwen wanneer het de moed heeft gevonden om door ons stalen harnas van zelfbescherming heen te dringen. Dit deel van jezelf zal zich zal regelmatig van zich laten horen. Hoe? Nou ken je dat, dat er iets gebeurt en je op een manier reageert die jezelf verrast? Vaak is dat dan het Innerlijk Kind stukje dat zich roert.

Wordt jouw Innerlijk Kind gezien en gehoord?
Jouw kind zal opstaan, zich uiten en er naar verlangen om alsnog gezien en gehoord te worden. Helaas komt ons volwassen deel daar tegen in opstand. De afkeuring naar de gedragingen van onze innerlijke kinderen is groot. Wij hebben geleerd ons volwassen te gedragen. Verantwoordelijk, sociaal en aangepast zoals de maatschappij van ons verlangt. De innerlijke kinderen gedragen zich naar gelang hun leeftijd en gaan dwars door al onze aangepaste heen.

De ontwikkelingsfasen met zijn mogelijke problemen:

Pasgeborene veiligheid, lichamelijke intimiteit, angst in de steek gelaten te worden, verslavingen (orale bevredigingen), uitkomen voor je behoeften, weinig vertrouwen.
Peuter onafhankelijkheid, zelfstandigheid, grenzen aangeven en begrensd worden, moeite met aangeven hoe je je voelt.
Schoolkind angst voor ontmaskering, de dood, verbinding, er niet bij horen, schaamte.
Puber seksualiteit, intimiteit, kwetsbaarheid, goedkeuring verlangen, moeite met sociaal gedrag, moeite met lichamelijke verschijning.
Adolescent voor jezelf opkomen, opstandigheid, kritisch naar gedrag van anderen, bang om op te vallen, verantwoordelijkheid.

Hoe kan je jouw Innerlijk Kind helpen?
Wat moet je met zo’n Innerlijk Kind? En hoe kan je zowel het kind als jezelf helpen? Door je Innerlijk Kind te erkennen en aandacht te geven. Deze dubbelcd met 5 meditaties brengen je in contact met je innerlijke kinderen, waarna heling plaats kan vinden. Heling van je innerlijke kinderen zorgt voor eenheid, acceptatie en rust in je dagelijkse leven.

Sylvia Leegwater is auteur van de boeken Mam heb jij dat nou ook?, Een moeilijk kind, of een kind dat het moeilijk heeft en De kracht van het gezin. Daarnaast heeft ze een praktijk voor ouders en hun (innerlijke) kinderen en geeft ze de opleiding Gezins- en Kindercoach en diverse workshops rondom het Innerlijke Kind.

De dubbel cd Innerlijk Kind is te bestellen via de webshop van GVMedia en kost € 14,95