Naar aanleiding van onze voortdurende speurtocht naar interessante en inspirerende mensen die iets kunnen betekenen voor  Stichting Grenzeloze Vrouwen, ontmoeten we veel boeiende mensen.

Een krantenartikel over het hervinden van de passies in je leven bracht ons bij Nicole Kruyning, of liever bij haar website www.bij-uitstek.nl. De informatie op haar site wist iets in ons te raken: de kracht van passie. Na de nodige mailtjes en een telefoontje en weer wat mailtjes was het zover, Nicole zou bij ons op bezoek komen om kennis te maken.

Een fijne spontane persoonlijkheid kwam via de trap omhoog, altijd bijzonder om elkaar dan eindelijk in het echt te ontmoeten en te merken dat de klik er ook in levende lijve is.

Wat betekent passie voor jou?
Nicole gaat wat rechterop zitten en in haar ogen zien we een flikkering; passie! “Passie is voor mij onlosmakelijk verbonden met enerzijds ontspanning en anderzijds een soort wakker-zijn, alert. Als ik passie ervaar zit in niet in mijn hoofd maar juist in mijn lijf. Passie zit voor mij niet per definitie in grootse dingen. We denken vaak te groot terwijl het juist de kleine dingen zijn die ons een energie geven, voedden, ons optillen. Op die dingen richt ik me ook tijdens de workshop De kracht van Passie. Waar word je blij van, krijg je energie van en hoe kan je dat mobiliseren? Daarvoor is het nodig om stil te staan, te onderzoeken zonder te oordelen en weer te proeven.”

Weten we nog wel wat onze passies zijn?
“Diep van binnen weten we waar we blij van worden en ook dat we dit vaker op zouden moeten zoeken. Het is alleen het keurslijf van alledag, de tredmolen waar we in zitten, waardoor onze passies steeds verder naar de achtergrond raken. Hoe ouder we worden, hoe meer we gewend raken aan ‘binnen de lijntjes kleuren’, terwijl het juist buiten de lijnen spannend wordt. Tijdens de workshop werk ik met verschillende technieken zoals meditatie en visualisatie (ontspanning, wakker-zijn) maar het is ook praktisch! We gaan de slag met creatieve werkvormen zoals schilderen en kleien. Dit gebruik ik overigens ook wanneer ik cliënten 1 op 1 coach.”

Hoe gaat dat in zijn werk dan? Ik zou niet weten wat ik moest doen als je mij zou vragen een situatie te kleien?
“Eigenlijk is het heel simpel en moet je vooral niet gaan nadenken. Ik vraag je niet om een geweldig kunststuk te creëren. Want dan gaat het kritisch oog meekijken en kan je verstarren. Vaak helpt het om je ogen dicht te doen tijdens het kleien. De vorm die dan langzaam maar zeker ontstaat, aan de hand van je vraag of thema, is wat we uiteindelijk gaan analyseren. Wat zie je en wat zegt het je? Vaak praat het op die manier makkelijker omdat je niet direct jezelf onder de loep hoeft te leggen, je praat immers over het object en dat vertaal je uiteindelijk weer naar hetgeen waar je mee worstelt.”

Hoe zit het met jouw passies? Heb je een doel dat je nastreeft?
“Nee juist niet! Dat klinkt misschien raar, maar ik probeer dat juist los te laten. We zijn veel te veel bezig met doelen nastreven. Hierdoor vergeten we vaak te genieten van het hier en nu. Dat wil echt niet zeggen dat je geen ambities mag hebben! Integendeel! Zo lang je ook maar van het hier en nu kunt genieten en dát vergeten we vaak. Ik geniet van alles wat ik nu doe, van wat er op mijn pad komt. Ik organiseer eens in de 6 weken een inspiratieavond, deze avond is voor vrouwen die even tijd voor zichzelf vrij willen maken. Tijdens deze avonden werken we een thema uit, met behulp van verschillende creatieve werkvormen. Daarnaast werk ik als vrijwilliger voor de Stichting Belle & Balance (voor vrouwen met borstkanker) en NFK.

De inspiratieavonden, de workshops over de kracht van passie, de coachingstrajecten en het werken als vrijwilliger met de vrouwen van Belle & Balance geeft me energie, ben ik in het hier en nu, zowel ontspannen als wakker: passie!”

Nicole werkt als zelfstandige coach en trainer waarbij zij haar passie combineert (creativiteit) met het coaching en training. Ook is zij aangesloten bij Stap.nu, een re-integratiebureau voor (ex)kankerpatienten en mensen met een chronische ziekte. Daarnaast is zij vrijwilliger bij Belle & Balance en het NFK.