frozen-rose-1-921353-mEerlijk zijn binnen een relatie geeft een gevoel van veiligheid. Liegen is respectloos! Het zorgt voor een onveilig gevoel binnen een relatie, maar ook bij de afwikkeling van een relatie, zeker als het vertrouwen ook al beschadigd is. Onze relatie was over volgens ex. Hij en ik hadden samen een bedrijf, de relatie was dan wel over, het bedrijf kon niet zomaar ineens stoppen met alle activiteiten. Dat betekende dat we voorlopig nog moesten samenwerken – letterlijk en figuurlijk.

Op een dag waren hij en ik samen in het magazijn bestellingen aan het inpakken. Ik had het vermoeden dat hij over een aantal zaken niet eerlijk was, dus stelde ik hem een vraag waar ik het antwoord al van kende. Zijn antwoord was níét de waarheid. Ik formuleerde de vraag anders, zodat hij de kans kreeg om alsnog naar waarheid te reageren. Wederom volgde een leugen. Omdat driemaal scheepsrecht is, besloot ik het nog een keer te wagen. Het resultaat was wederom een leugen.

Op dat moment werd alles zwart voor mijn ogen, zijn leugens gaven mij zo’n overweldigend gevoel van onmacht. Ik had een stanleymes in mijn handen en draaide me – met het mes richting ex – naar hem om. Geschrokken van de heftigheid van mijn gevoelens op dat moment smeet ik het mes weg. Ook ex was geschrokken, hij probeerde me vast te pakken door zijn armen om mij heen te slaan. Ik wilde alleen maar zo snel mogelijk zo ver mogelijk bij hem uit de buurt zijn. Nadat ik me los ‘gevochten’ had, rende ik naar het kantoor om mijn autosleutels te pakken. Ik moest hier zo snel mogelijk vandaan voordat ik dingen zou doen waarvan ik spijt zou krijgen.

Binnen aangekomen werd ik vastgegrepen door Wendy. Ze vroeg wat er was en wat ik ging doen. Ik antwoordde dat ik weg MOEST. Wendy liet mij niet los voordat ik haar verteld had waar ik naartoe ging. Ze zei dat ze op me zou blijven wachten tot ik weer terug was.
Ik ‘vluchtte’ naar een stel dierbare vrienden. Onderweg haalde ik een aantal keren diep adem om te kalmeren. Binnen de veiligheid van mijn auto (mijn auto was in die tijd heel belangrijk voor mij) kwam ik weer terug in de werkelijkheid. Ik zag waartoe ik in staat was als er tegen me gelogen werd, wat het met me deed, hoe het me raakte.
Aangekomen bij mijn vrienden was ik inmiddels redelijk gekalmeerd. Hun huisje en vriendschap zijn een warme veilige haven. Hierdoor kon ik ontspannen en genieten van een kop koffie en de grapjes die we maakten over het voorval. Humor heeft me al zo vaak geholpen om te relativeren.

Ik moest wel weer terug, want Wendy zou niet eerder naar haar huis en gezin gaan zolang ik niet terug was.

Op de weg terug naar kantoor hoopte ik dat ex in zijn auto was gestapt en richting nieuwe liefde was vertrokken. Ik wilde hem niet meer zien en spreken, ik was even helemaal klaar met hem. Terug op kantoor dronken Wendy en ik nog een kop koffie, waarbij ik haar honderd keer bevestigd heb dat ik weer oké was en zij met gerust hart naar huis kon.

In mijn nieuwe leven merk ik met enige regelmaat dat ik voorzichtiger geworden ben, mijn spontaniteit en onbevangenheid zijn voor een groot deel weg. Met enige regelmaat kijk ik naar het tv-programma ‘Achter gesloten deuren’ en ik ben telkens weer verbijsterd hoeveel er gelogen wordt binnen een relatie. Ongelofelijk! Omdat ik een deel van mijn onbevangenheid weer terug wil, ben ik aan de slag gegaan met een coach. Met haar hulp hoop ik dat stukje van mezelf te hervinden; ik wil mijn oude leuke ik weer terug. Ik kijk ernaar uit dat deel van mezelf weer in de armen te sluiten en toe te laten. Ik wil eerlijk zijn en blijven, zowel naar mezelf als naar anderen.

Een nieuwe wereld begint vandaag voor mij.