Elk Enneagramtype reageert anders in een stressvolle situatie. Zo reageert elke Enneatype dus ook verschillend bij een scheiding. Het Enneagram beschrijft negen manieren van gedrag. Een verbroken relatie heeft veel impact en geeft veel stress. Elk type gaat in stress ander – meestal negatief – gedrag vertonen.

Deze serie beschrijft het gedrag van de negen Enneatypes in scheiding.

Enneatype 1 – De Perfectionist

De Een is perfectionistisch, gestructureerd en goed georganiseerd. Enneatype 1 heeft hoge normen en waarden, is rechtvaardig en idealistisch. De 1-vrouw kan wat koud en strak overkomen en houdt graag de controle. Ze kan kritisch en veroordelend zijn naar anderen en naar zichzelf. Ze steekt haar mening niet onder stoelen of banken. Ze lijkt om niets boos te kunnen worden en zich druk te maken. Ze weet hoe het hoort en verkondigt dat graag en vaak. Wanneer enneatype 1 zich lekker voelt, kun je ongelooflijk met haar lachen en dan lijkt het een compleet ander mens.

Bij een scheiding zal de 1-vrouw eerst nog strakker in haar oordelen en kritiek gaan zitten, in een wanhopige poging om alles onder controle te houden en zal ze de ander hard veroordelen. Eigenlijk zit ze dan vol zelfverwijten. Is er niemand meer om die tegen te spuien of vindt ze geen gehoor meer, dan kan ze depressief raken en heel emotioneel worden.

Herken jij jezelf in enneatype 1? Dan doe je er beter aan te beseffen dat het leven en ook jij niet perfect zijn.

  • Wees zacht en begripvol naar jezelf en naar de ander toe. Je hebt gefaald in je relatie, je bent niet perfect, nou en?
  • Werk aan vergeving, van de ander, maar vooral ook naar jezelf toe.
  • Gebruik je humor om te relativeren. Het is niet het einde van de wereld.
  • Goed is goed genoeg, de ideale wereld en de ideale partner bestaan niet. Ook jij bent niet perfect gebleken. Je hebt wel je best gedaan.
  • Probeer het grotere plaatje te zien. Verlies je niet in details en blijf niet hangen in het verleden. Kijk positief vooruit. Je bent veel wijzer geworden. Gebruik je verworven wijsheid voor anderen.
  • Maak je leven losser en leuker. Meer mogen dan moeten. Minder hard werken en meer plezier.
  • Doe iets aan je boosheid, buig het om in kracht voor jezelf en voor anderen.
  • Wees minder streng voor jezelf, wees aardig en vriendelijk voor jezelf.
Op 22 oktober verschijnt deel 2!

NB
Hoewel de serie is geschreven vanuit de vrouw, gaat het net zo op voor een mannelijk Enneatype. Verder heb ik de beschreven Enneatypes in mijn achterhoofd gehouden als zijnde de partij die te horen heeft gekregen dat de relatie over is. Het zou ook een idee kunnen zijn om te beschrijven hoe elk Enneatype een relatie beëindigd. Dat bewaar ik dan voor een volgende keer.  Elke beschrijving van de Enneatypes bevat een ontwikkelrichting in de vorm van adviezen en tips.

Ik wens je veel plezier en herkenning met het Enneagram van het Gebroken Hart!
Jacquline Smits