De Twee- de Helper – is sociaal, vriendelijk en zorgzaam. De Helper cijfert zichzelf weg en heeft een feilloze antenne voor de behoeften van anderen en vervult deze als vanzelfsprekend. In een relatie is zij zorgzaam en opofferend. Een 2-vrouw maakt dat het gezellig is en zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt. Zij is op de achtergrond de sterke vrouw achter de man. Haar drijfveer is aandacht, bevestiging en waardering te verkrijgen.

In een scheiding kan ze eerst nog verder gaan met helpen. Zij is begripvol, maakt zich zorgen om haar man en gaat hem zelfs helpen. Als dat niet werkt, gaat ze emotioneel manipuleren. Ze voelt zich afgedankt, al haar helpen is voor niets geweest en ze probeert haar partner emotioneel te manipuleren: ‘Zie je dan niet wat ik allemaal voor je doe en voor je gedaan heb en hoeveel ik van je houd?’. En als ze dan beseft dat het echt over is, kan ze ongelooflijk kwaad en wraakzuchtig worden. Denk aan de film Fatal Attraction met Glenn Close, waarin de minnares zich bedrogen en in de steek gelaten voelt. Als reactie gaat ze negatieve aandacht vragen en emotioneel manipuleren (type 2 min) en neemt op gruwelijke wijze wraak (type 8 min als stresspunt). Een 2 met een gebroken hart is het type dat stropdassen doorknipt, auto’s bekrast en de nieuwe vriendin gaat stalken. Bij een scheiding haalt ze er alles uit wat erin zit en ze zal haar ex-man zo ver mogelijk uitkleden.

Herken jij jezelf in enneatype 2? Dan doe je er beter aan om jezelf in deze crisis te helpen. Het is een mooie gelegenheid om in contact te komen met jouw eigen gevoelens en emoties en jezelf beter te leren kennen.

  • Het is nodig dat je uit je slachtofferrol stapt en de regie over je eigen leven en geluk in handen neemt.
  • Haal de focus af van je ex en neem met zachtheid en begrip verantwoording voor jouw eigen aandeel in het stuklopen van je relatie.
  • Leer jouw eigen behoeften kennen en help in de eerste plaats jezelf! Ontwikkel je eigen creativiteit om je emoties en gevoel te uiten, het zal je beter in contact brengen met jezelf.
  • Werk aan je eigenwaarde. Als jij niets van jezelf denkt, hoe denkt een ander dan over jou?
  • Stel jezelf veelvuldig de volgende vragen: Wat wil IK? Wat zijn MIJN behoeften? En: Wat heb IK nodig? Weet je de antwoorden niet? Dat geeft niet, ga op onderzoek uit!
  • Je bent jezelf volledig kwijt geraakt in je relatie. Werk aan de relatie met jezelf, zodat je in een volgende relatie beter je grenzen kunt zetten en bewaken. Wees je eigen beste vriendin, je hebt haar in deze tijd hard nodig!

Deel 3 van Enneagram van het gebroken hart verschijnt 19 november

Ik wens je veel plezier en herkenning met het Enneagram van het Gebroken Hart!
Jacquline Smits 

NB
Hoewel de serie is geschreven vanuit de vrouw, gaat het net zo op voor een mannelijk Enneatype. Verder heb ik de beschreven Enneatypes in mijn achterhoofd gehouden als zijnde de partij die te horen heeft gekregen dat de relatie over is. Het zou ook een idee kunnen zijn om te beschrijven hoe elk Enneatype een relatie beëindigd. Dat bewaar ik dan voor een volgende keer.  Elke beschrijving van de Enneatypes bevat een ontwikkelrichting in de vorm van adviezen en tips.