De Drie is de Winnaar. Imago en buitenkant zijn erg belangrijk voor dit type. Enneatype 3 richt zich op succes en identificeert zich met datgene wat voor haar succes betekent. Dit uit zich veelal in werk, iets bereiken en status hebben. Type 3 is energiek en optimistisch. De 3-vrouw kan ook een succesvolle moeder en huisvrouw zijn, naast een succesvolle zakenvrouw. De status uit zich dan in sieraden en merkkleding voor haar en de kinderen, de inrichting van het huis, de mensen die zij kent en waarmee ze omgaat, het zitting hebben in commissies en vrijwilligerswerk of het stimuleren van sporten bij haar kinderen.

Een verbroken relatie of echtscheiding kan de 3-vrouw aardig uit haar doen halen. Het is geen blijk van succes of status en zal als ernstig falen voelen. Als ze een werkende vrouw is, zal ze zich misschien wreken door zo snel mogelijk een andere, jongere en succesvollere partner te nemen en als ze niet werkt, zal ze misschien noodgedwongen gaan werken en er nog goed in zijn ook. Mocht dit niet werken, dan kan ze inactief en passief worden en zichzelf gaan verdoven op wat voor manier dan ook. Ze kan bijvoorbeeld gaan drinken of zichzelf laten verslonzen en ondertussen hardnekkig proberen het mooie plaatje te handhaven. Denk aan de advocate Claire uit Gooische Vrouwen.

Herken jij jezelf in enneatype 3? Breng je buitenkant op één lijn met je binnenkant.

  • Sta eens stil bij wat succes nou eigenlijk is. Wat is er echt belangrijk in het leven? Als je op je sterfbed ligt, waar wil je dan trots op zijn?
  • Kijk eens terug naar de normen en waarden waarmee je bent opgegroeid. Hoe belangrijk was het om te presteren en iets te bereiken? Bepaal je eigen normen en waarden en definitie van succes.
  • Wie zijn jouw idolen en hoe zou jij je eigen idool kunnen zijn/worden?
  • Maak pas op de plaats. Gun jezelf de tijd om je wonden te likken. Maak het allemaal even niet mooier dan het is.
  • Richt je aandacht naar binnen, naar je gevoelswereld. Wat leeft daar, wat speelt daar? Hoe voelt het? Maak van jezelf even het belangrijkste project. Stel jezelf persoonlijke doelen die voor jou belangrijk zijn, niet voor de buitenwereld.
  • Laat los wat anderen van jou denken. Ze zijn geen graadmeter. Het is geen competitie.
  • Verdiep je in anderen. Hoe zijn anderen die in jouw situatie hebben gezeten ermee omgegaan?
  • Vraag je af WIE je wilt zijn in plaats van WAT je wilt zijn. Ga eerst naar binnen en dan pas weer naar buiten.

Deel 4 van Enneagram van het gebroken hart verschijnt 17 december

Ik wens je veel plezier en herkenning met het Enneagram van het Gebroken Hart!
Jacquline Smits 

NB
Hoewel de serie is geschreven vanuit de vrouw, gaat het net zo op voor een mannelijk Enneatype. Verder heb ik de beschreven Enneatypes in mijn achterhoofd gehouden als zijnde de partij die te horen heeft gekregen dat de relatie over is. Het zou ook een idee kunnen zijn om te beschrijven hoe elk Enneatype een relatie beëindigd. Dat bewaar ik dan voor een volgende keer.  Elke beschrijving van de Enneatypes bevat een ontwikkelrichting in de vorm van adviezen en tips.