De Vier – de Romanticus wil bijzonder zijn en voelt zich anders dan anderen. De 4-vrouw is gevoelig en emotioneel, mysterieus en opvallend. Gevoel en emoties staan hoog in het vaandel en ze denkt er niet logisch over na. Enneatype 4 heeft stemmingswisselingen en is een diepe voeler. Ze is creatief en intuïtief. Ze maken de wereld mooier, maar vergeten daarbij zichzelf.

Enneatype 4 wordt ook wel de tragi-romanticus of de liefdesjunkie genoemd. Nergens zoveel relatie ellende als bij enneatype 4. Ze schrijft haar eigen soap. Denk aan Patty Brard of Gordon. Zij hebben veel (relatie) drama meegemaakt.

Herken jij jezelf in enneatype 4? Dan doe je er beter aan om ervoor te zorgen dat jij meer van jezelf gaat houden, een stevige basis in jezelf van evenwicht en balans.

  • Ga eerst eens werken aan de relatie met jezelf. Word verliefd op jezelf. Ga dan van jezelf houden. Zet eens op een rijtje wat dat is ‘houden van mezelf’. Hoe kun jij daar meer uiting aan geven? Geef meer liefde aan jezelf, waardoor je minder afhankelijk wordt van de liefde van anderen. Cliché maar waar, je kunt niet houden van een ander als je niet van jezelf houdt.
  • Laat het drama los. Stap uit je eigen soap en je eigen achtbaan. Je hebt het zelf gecreëerd. Je hebt keuzes, het is je niet allemaal maar overkomen. Hoe kun jij vol gevoel en rustig leven, zonder dat het saai wordt?
  • Ja, je bent bijzonder en uniek. Guess what? Iedereen is bijzonder en uniek!
  • Trek niet alle emoties van anderen naar binnen. Het is maar een verdediging om je eigen emoties niet te hoeven voelen. Leer onderscheiden wat van jou is en wat van de ander. Blijf meevoelen, maar maak niet alles van jou.
  • Welke waarden zijn voor jou belangrijk en essentieel binnen een relatie? Pijn is niet fijn. Allerlei emoties willen om maar te voelen om het voelen?
  • Ga je werkelijke emotie aan: het verdriet om de erkenning dat je niet genoeg eigenliefde hebt. Stop met huilen aan de rand en huil waar het werkelijk om gaat.
  • Zet eens op een rijtje hoe jouw ideale partner eruitziet. Hoe gaat hij met je om, hoe wil jij je voelen bij de ander?

 

Deel 5 van Enneagram van het gebroken hart verschijnt 16 januari

Ik wens je veel plezier en herkenning met het Enneagram van het Gebroken Hart!
Jacquline Smits 

NB
Hoewel de serie is geschreven vanuit de vrouw, gaat het net zo op voor een mannelijk Enneatype. Verder heb ik de beschreven Enneatypes in mijn achterhoofd gehouden als zijnde de partij die te horen heeft gekregen dat de relatie over is. Het zou ook een idee kunnen zijn om te beschrijven hoe elk Enneatype een relatie beëindigd. Dat bewaar ik dan voor een volgende keer.  Elke beschrijving van de Enneatypes bevat een ontwikkelrichting in de vorm van adviezen en tips.