enneagram2De Vijf  – de Waarneemer binnen het Enneagram – richt zich op kennis, leeft in haar eigen wereld. Ze is een specialist en een excellente waarnemer. Ze heeft droge humor en kan wat excentriek zijn. De focus van enneatype 5 is op het denken en is dus heel goed in contact met het hoofd en dientengevolge slecht in contact met haar lichaam en haar emoties en gevoelens.

Bij het verbreken van een relatie lijkt het dit enneatype niet veel te doen. De eerste neiging zal zijn om de breuk te analyseren. De Vijf-vrouw zal het willen begrijpen of vertwijfeld met de handen in het haar blijven herhalen “Ik begrijp het niet!”.  Dat kan er heel emotioneel uit zien, maar zo zal zij het niet voelen. Tja, emoties zijn niet zo gemakkelijk te begrijpen. Ze zal zich nog meer isoleren en nog onhandiger worden op communicatief of sociaal vlak dan ze gebruikelijk al is. In stress kan de vijf verstrooid overkomen en verward raken. Ze springt van de hak op de tak en is verre van logisch.

Een vijf loopt niet te koop met persoonlijke gebeurtenissen en emoties. Zo kan het zomaar zijn dat collega’s van een enneatype 5 niet eens weten dat ze gescheiden is.

Herken jij jezelf in Enneatype 5? Dan doe je er beter aan om even niet zoveel na te denken. Relaties gaan over emoties en communicatie.

  • Zak uit je hoofd en kom in contact met je lichaam. Kom in beweging op een manier die jij leuk vindt: dansen, wandelen of ga een sport beoefenen.
  • Zoek een lichaamsgerichte therapie: haptonomie, massage of emotioneel lichaamswerk.
  • Laat het hoofd en je kennis even voor wat het is en durf te voelen. Alles hoeft niet beredeneerd te worden. Kracht vanuit je gevoel, zoek de kracht niet in je hoofd.
  • Zoek manieren om je werkelijk te verbinden met anderen. Leer praten over je gevoel zonder in theorieën te vervallen of je aan feiten vast te houden.
  • Neem de leiding over je eigen leven door te delen met anderen en controle te ervaren over je lichaam en je gevoelens.
  • Ontwikkel je spiritualiteit en vindt een vorm die bij jou past. Verdiep je in het Enneagram. Voor een 5 is het een praktisch model om menselijk gedrag te verklaren en ermee om te gaan.

 

Deel 6 van Enneagram van het gebroken hart verschijnt 15 februari

Ik wens je veel plezier en herkenning met het Enneagram van het Gebroken Hart!
Jacquline Smits 

NB
Hoewel de serie is geschreven vanuit de vrouw, gaat het net zo op voor een mannelijk Enneatype. Verder heb ik de beschreven Enneatypes in mijn achterhoofd gehouden als zijnde de partij die te horen heeft gekregen dat de relatie over is. Het zou ook een idee kunnen zijn om te beschrijven hoe elk Enneatype een relatie beëindigd. Dat bewaar ik dan voor een volgende keer.  Elke beschrijving van de Enneatypes bevat een ontwikkelrichting in de vorm van adviezen en tips.