enneagram2De Zes houdt als geen ander van veiligheid en zekerheid. Zekerheid wordt ontleend uit groepen, zoals het gezin, familie, vrienden, werk. Ze zijn loyaal aan deze groepen. Enneatype 6 is gezellig en betrouwbaar en ze is een harde werker. Ze hebben een gebrek aan (zelf)zekerheid en (zelf)vertrouwen en ze projecteren hun angsten op anderen en op de wereld.

Bij een scheiding wordt de 6-vrouw hard geraakt in haar angsten en onzekerheden. Ze voelt zich onveilig. Ze kan twee tegenovergestelde reacties vertonen. Ze kan zich stevig verzetten tegen de relatiebreuk en zich in vol wantrouwen afzetten tegen haar ex-partner. Enneatype 6 is geneigd om alles en iedereen de schuld te geven, behalve zichzelf. De tegenovergestelde reactie laat zich zien in een vergroten van haar angsten en onzekerheden.

Herken jij jezelf in enneatype 6? Dan doe je er beter aan de eenheid in jezelf terug te vinden. Ja, de wereld kan een gevaarlijke plek zijn. Er kunnen je dingen overkomen. Het is maar hoe jij ermee omgaat. De basis zit in jezelf, niet in anderen.

  • Zoek op een positieve manier verbinding met en steun bij anderen. Ga tegelijkertijd je eigen processen aan.
  • Neem verantwoording voor je eigen aandeel in het stuklopen van je relatie. Stop met projecteren op anderen. Wat voel jij, wat wil jij en wat denk je zelf?
  • Laat je angsten en onzekerheden er zijn en durf ze te voelen. Wees aardig voor jezelf. Wees trouw aan jezelf.
  • Onderzoek je verlangens, elke angst herbergt een verlangen. Ontdek je eigen verlangens, los van anderen.
  • Focus op wat je wel wilt, zie en denk niet alleen aan wat je niet wilt. Waar ben je wel zeker van, waar heb je wel vertrouwen?
  • Laat los wat anderen van je denken. Denk voor jezelf. Geef jezelf de aandacht en bevestiging die je nodig hebt.
  • Laat het doemdenken los. Word positiever of op zijn minst reëler.
  • Vertrouwen, veiligheid en zekerheid kun je maar op één plaats vinden: in jezelf!

 

Deel 7 van Enneagram van het gebroken hart verschijnt 15 maart

Ik wens je veel plezier en herkenning met het Enneagram van het Gebroken Hart!
Jacquline Smits 

NB
Hoewel de serie is geschreven vanuit de vrouw, gaat het net zo op voor een mannelijk Enneatype. Verder heb ik de beschreven Enneatypes in mijn achterhoofd gehouden als zijnde de partij die te horen heeft gekregen dat de relatie over is. Het zou ook een idee kunnen zijn om te beschrijven hoe elk Enneatype een relatie beëindigd. Dat bewaar ik dan voor een volgende keer.  Elke beschrijving van de Enneatypes bevat een ontwikkelrichting in de vorm van adviezen en tips.