enneagram2De Zeven wil genieten en wil het altijd leuk hebben. De Levensgenieter is energiek en sprankelend en heeft altijd leuke plannen in het vooruitzicht. Enneatype 7 is charmant en heeft altijd een leuk verhaal. Het zijn prettige en aantrekkelijke mensen in de omgang. Wel hebben ze moeite om dingen af te maken en blijven ze aan de oppervlakte.

Nou, een scheiding is niet leuk natuurlijk. Het is lastig voor de 7-vrouw om daar een leuk verhaal van te maken. De strategie van pijn vermijden door gauw wat leuks te doen en te vertellen werkt niet. Bij het verbreken van een relatie wordt enneatype 7 geconfronteerd met de eigen innerlijke leegte. In eerste instantie zal de 7 proberen om de pijn weg te rationaliseren en er een leuke draai aan te geven. Als dat niet werkt, zal zij steeds kritischer op anderen en zichzelf worden. Ze gaat haar partner veroordelen en verwijten maken. Misschien gaat ze nog harder feestvieren en vertier bij anderen zoeken. Ze wordt star en inflexibel en opeens is het leven niet zo leuk meer als ze dacht. Haar verhalen en humor krijgen iets stars en negatiefs en neigen naar leedvermaak. In het slechtste geval keert ze in zichzelf en wordt ze depressief en over-emotioneel. Bij een scheiding kunnen mensen om haar heen zich ernstige zorgen gaan maken.

Herken jij jezelf in enneatype 7? Dan doe je er beter aan om jezelf te inspireren. Maak het leven allereerst voor jezelf weer mooi. Je hebt veel visie en echt goede ideeën, pas ze op jezelf en je eigen leven toe.

  • Besef en accepteer dat het leven niet altijd een feestje is. Zonder pijn weet je ook niet wat genieten is.
  • Leer te genieten van de kleine dingen in het hier en nu. Kijk niet te ver vooruit. Lach echt als er wat te lachen valt en niet voor het lachen alleen.
  • Durf je emoties te benoemen. Praat over hoe jij je echt voelt en neem er je tijd voor. Ga daarna niet te snel weer vrolijk en optimistisch doen.
  • Vind manieren om innerlijke rust te ervaren. Doe ontspanningsoefeningen of ga aan yoga doen. Blijf gewoon eens zitten, doe je ogen dicht en richt je aandacht naar binnen. Het is daar niet leeg, het is er rijk en gevuld.
  • Richt je op enkele zaken en maak ze stap voor stap af in plaats van honderd dingen tegelijk te willen doen. Niet morgen maar nu. Focus op wat je nu aan het doen bent.
  • Vraag jezelf elke dag wat er vandaag positief is en waarvoor je dankbaar kunt zijn. Benoem ook de minder leuke en minder mooie dingen, sta daar ook echt even bij stil. Je mag huilen en verdrietig zijn. Durf je minder prettige emoties ook echt te voelen.
  • Zorg ervoor dat je het ook alleen en met jezelf leuk kunt hebben. Zoek verdieping in de relatie met jezelf en dan pas met anderen.

 

Deel 8 van Enneagram van het gebroken hart verschijnt 15 april

Ik wens je veel plezier en herkenning met het Enneagram van het Gebroken Hart!
Jacquline Smits 

NB
Hoewel de serie is geschreven vanuit de vrouw, gaat het net zo op voor een mannelijk Enneatype. Verder heb ik de beschreven Enneatypes in mijn achterhoofd gehouden als zijnde de partij die te horen heeft gekregen dat de relatie over is. Het zou ook een idee kunnen zijn om te beschrijven hoe elk Enneatype een relatie beëindigd. Dat bewaar ik dan voor een volgende keer.  Elke beschrijving van de Enneatypes bevat een ontwikkelrichting in de vorm van adviezen en tips.