enneagram2De Acht is rechtdoorzee en direct. Je kunt op een 8 bouwen en vertrouwen. Een 8-vrouw beschermt haar partner en kinderen als een ware tijgerin. Enneatype 8 is actiegericht en barst van de energie. Alles draait om kracht, zowel naar het positieve als naar het negatieve. Enneatype 8 is gericht op controle houden, over zichzelf, over anderen en de omgeving.

Enneatype 8 is ook verbaal krachtig, en heeft moeite zich echt kwetsbaar op te stellen. Ze is besluitvaardig en weet wat ze wil. Niet lullen maar poetsen. In een relatie kan een enneatype 8 dominant en controlerend zijn. Bij een scheiding zal de eerste neiging zijn om te vechten en de confrontatie aan te gaan. Wanneer de ander niet meevecht, kan ze destructief verder strijden en ten koste van alles de controle willen houden.
Als dat niet werkt, zal enneatype 8 zich in zichzelf terugtrekken en zich isoleren van anderen. Dan wil ze het begrijpen en wil ze het eerst oplossen en dan pas weer naar buiten treden.

Herken jij jezelf in enneatype 8? Dan is het zaak om liefde en kracht met elkaar te combineren in een zachte kracht.

  • Durf jezelf kwetsbaar op te stellen. Praat over je gevoel en laat het toe. Je hoeft je niet groot te houden. Het is krachtiger om je niet groot te houden dan om altijd maar sterk te zijn.
  • Vraag om hulp. Iedereen zit wel eens in een crisis en heeft hulp nodig. Ook jij.
  • Open je hart. Bouw geen muur om je heen. Ook jij kunt en mag ‘zwak’ zijn.
  • Praat en handel vanuit je hart. Wees zacht, begripvol en geduldig. Vooral met jezelf.
  • Word je ervan bewust hoe jij overkomt op anderen. Zorg ervoor dat je liefde en humor combineert met je kracht.
  • Wil je winnen en gelijk hebben of wil je eruit komen?
  • Gebruik de kracht van je woede om er iets constructiefs en positiefs mee te doen.
  • Maak contact met het verdriet dat onder je boosheid zit. Het is altijd gemakkelijker boos te zijn dan verdrietig te zijn.
  • Respecteer keuzes van anderen. Laat de controle los: overgave.
  • Het is goed zoals het is. Accepteer het zoals het is. Voel en kom pas daarna in actie. Tel tot tien.

Deel 9 van Enneagram van het gebroken hart verschijnt 15 mei

Ik wens je veel plezier en herkenning met het Enneagram van het Gebroken Hart! Jacquline Smits 

NB Hoewel de serie is geschreven vanuit de vrouw, gaat het net zo op voor een mannelijk Enneatype. Verder heb ik de beschreven Enneatypes in mijn achterhoofd gehouden als zijnde de partij die te horen heeft gekregen dat de relatie over is. Het zou ook een idee kunnen zijn om te beschrijven hoe elk Enneatype een relatie beëindigd. Dat bewaar ik dan voor een volgende keer.  Elke beschrijving van de Enneatypes bevat een ontwikkelrichting in de vorm van adviezen en tips.