enneagram2De Negen is gemakkelijk en prettig in de omgang, liefdevol en evenwichtig. Enneatype 9 vermijdt conflicten. De 9-vrouw kan zichzelf onbaatzuchtig wegcijferen en versmelten met het leven van haar partner. Enneatype 9 is allround en vol vertrouwen en spirituele wijsheid.

In stress kan Enneatype 9 angstig en onzeker worden en dit kan voor de 9 zeer verlammend werken. In eerste instantie zal de 9-vrouw nog inactiever worden dan ze al was. Het grenzeloze vertrouwen dat ze normaal heeft is ver te zoeken. Een scheiding is natuurlijk een conflict van jewelste en ze zal geneigd zijn er zo toegeeflijk mogelijk mee om te gaan. Als vrienden en rustig uit elkaar gaan, is van het grootste belang.

Herken jij jezelf in enneatype 9? Kom in actie en maak keuzes!

  • Zet je persoonlijke doelen eens op een rijtje. Maak ze concreet. Wat wil je voor jezelf? Maak een concreet plan om je doelen te bereiken. Je mag jezelf op de voorgrond zetten, dan moet je wel eerst ontdekken waarvoor jij wilt gaan en wat voor jou belangrijk is.
  • Erken en accepteer het relatieconflict. Onderneem stappen, maak je eigen keuzes. Je hebt wel een mening en die mag van anderen verschillen. Kom voor je mening uit en kom voor jezelf op!
  • Haal jezelf uit je verdoving. Onderneem kleine stappen, kom in actie en doe iets. Zet je lichaam in beweging. Ga dingen doen die je al te lang hebt uitgesteld. Het maakt niet uit wat je doet.
  • Praat niet alles goed en zoek niet overal de gulden middenweg in. Ga uit van jezelf en niet altijd van anderen. Houd vooral rekening met jezelf, niet met iedereen.
  • Durf je emoties van onzekerheid en angsten te voelen. Ook jij mag verdrietig zijn. Ook jij mag boos zijn. Gebruik de kracht van je boosheid om deze om te zetten in positieve daden voor jezelf.
  • Maak opnieuw verbinding met je hogere weten en je vertrouwen. Jij bent van de onvoorwaardelijke liefde. Het is nu tijd om dat op jezelf toe te passen.

Dit was het laatste deel in de serie Enneagram van het gebroken hart. Ik hoop dat jullie het met veel plezier en herkenning gelezen hebben.
Jacquline Smits 

NB Hoewel de serie is geschreven vanuit de vrouw, gaat het net zo op voor een mannelijk Enneatype. Verder heb ik de beschreven Enneatypes in mijn achterhoofd gehouden als zijnde de partij die te horen heeft gekregen dat de relatie over is. Het zou ook een idee kunnen zijn om te beschrijven hoe elk Enneatype een relatie beëindigd. Dat bewaar ik dan voor een volgende keer.  Elke beschrijving van de Enneatypes bevat een ontwikkelrichting in de vorm van adviezen en tips.