Hoe gelukkig jij je voelt, is een goede indicatie van hoe goed jij het leven leeft en hoe je van relaties geniet. Als je je nu niet echt gelukkig voelt, dan kun je – gelukkig maar – heel eenvoudig leren hoe je je plezierig kunt voelen en meer voldoening ervaart bij alles wat je doet.

Iedereen is anders
Nodig 100 mensen uit voor een lunchbuffet en laat iedereen opscheppen wat hij of zij maar wil. En je gasten mogen ook net zo vaak terugkomen als ze willen. Je zult zien dat elk bord iets anders bevat. Sommige borden zijn afgeladen en andere bevatten alleen een stukje fruit of dessert. Zelfs een echtpaar kan naar hun tafel terugkomen met borden die er volledig anders uitzien.

Geluk in het leven werkt op dezelfde manier. Iedereen heeft een bepaalde combinatie van ingrediënten nodig om zich goed te voelen.

Luister naar je hart
Ook wat jij op de bord legt, zal continu veranderen. Als je een jaar lang elke dag naar die buffettafel loopt, zul je waarschijnlijk elke keer terugkomen met iets anders. Afhankelijk van wat je nodig hebt en van plan bent te gaan doen de rest van die dag. Hetzelfde geldt voor geluk. Elke dag – soms zelfs elk uur – ben jij de enige die kan zeggen wat jou gelukkig maakt. De enige manier waarop je kunt beoordelen – en aangeven – of een baan, een relatie, een aankoop, een toezegging en wat voor beslissing dan ook goed voor je is, is door in contact te staan met je gevoel en te luisteren naar je hart.

Ben je tijdelijk dat contact met je gevoel kwijt, gebruik dan dit oude trucje. Moet je een beslissing nemen, pak een Euro muntstuk. Kies Ja voor kop, Nee voor munt en gooi die Euro in de lucht. Kijk wat boven ligt. En registreer voor jezelf wat voor gevoel die ‘uitslag’ geeft, wat jouw eerste reactie is.

Wees eerlijk tegen jezelf
Je bent alleen eerlijk tegen jezelf wanneer je dat kleine stemmetje volgt. Dat stemmetje dat je alleen kunt horen wanneer je je even afsluit voor anderen, wanneer je het de ruimte en tijd geeft om iets tegen je te zeggen. Je zult alleen de beste persoon worden die je kunt zijn, wanneer je de moed en de kracht hebt om jouw definitie van geluk – wat die ook mag zijn – als baken te laten fungeren voor elke fase van je leven.

Er zijn geen grenzen
Een belangrijk punt bij geluk is of jij wel of niet van mening bent dat je het ‘verdient’.

Neem voor jezelf de beslissing dat je al het geluk in je leven verdient dat je op een eerlijke manier kunt verkrijgen door de inzet van je talenten en vaardigheden. Hoe aardiger je jezelf vindt en des te meer zelfrespect je hebt, des te groter de kans dat je het geluk waar je naar streeft zult verwerven en vasthouden.

Maak geluk tot maatstaf voor al je beslissingen
Jouw speurtocht naar geluk moet het uitgangspunt vormen voor alles wat je in en met je leven doet. Vergelijk elke toezegging die je doet, elke beslissing die je neemt en elke activiteit die je plant met jouw maatstaf voor geluk om te zien of die actie bijdraagt aan je gevoel van geluk. Of juist het tegenovergestelde veroorzaakt. Al snel zul je merken dat bijna alle problemen die je hebt het gevolg zijn van de keuzes die je in het verleden hebt gemaakt – of nog steeds maakt – en die elk voor zich niet bijdragen aan jouw geluk.

Betaal de prijs
Ja, geluk heeft een prijs. En vaak moet je vooruit betalen. Natuurlijk zullen er ontelbare momenten zijn dat je allerlei beslissingen moet nemen die je niet gelukkig maken op jouw pad naar datgene waar je echt gelukkig van wordt. Maar het gevoel van geluk dat je ervaart wanneer je je doel hebt bereikt is zo overweldigend, dat al die tijdelijke tegenslagen en onplezierige momenten als los zand van je afglijden.

4 stappen om deze suggesties meteen in werking te zetten

  1. Accepteer eerst dat jij al het plezier en geluk in je leven verdient dat je met en dankzij je eigen inspanningen kunt bereiken.
  2. Hanteer vervolgens je eigen geluk als criterium voor alles wat je in je leven doet.
  3. Beoordeel alles op basis van dat criterium en volg je innerlijke baken.
  4. Tot slot, wees bereid om hard te werken en betaal de prijs voor de tevredenheid en de beloningen waar je naar streeft. Zet daarbij altijd die extra stap – voor jezelf en voor anderen. En kijk niet vreemd op als jouw geluk al een tijdje om de hoek op je stond te wachten.

 [Tag cloud:]
Verdienen Gevoel stemmetje
Geluk Accepteren Kop of munt
Prijs Extra stap
Maatstaf  Keuzes

[Vragen voor je onderbewustzijn:]
Wanneer was ik het gelukkigst in mijn leven?
Met wie en waar was ik toen?
Waarom verdien ik geluk?
Waarom ben ik zo gelukkig?

Leestip: All in One – zoektocht naar je diepere zelf

[Volgende keer:]

De regels in mijn leven (wat zijn die van jou?)
Zonder je ergens schuldig over te voelen het leven leiden dat bij jou past. Een leven dat aansluit bij wat voor jou en de mensen waar je van houdt belangrijk is.

Film van jouw leven is inclusief praktisch werkboek als e-book verschenen bij GVMedia. Bestel hier het e-book en wees de regisseur van jouw leven!

Over Wouter ter Reehorst
Wouter ter Reehorst is ondernemer en informal investor. Hij helpt (vaak jonge) ondernemers hun talenten te ontwikkelen en iets op te bouwen waar zij trots op kunnen zijn. Als bestuurslid van diverse stichtingen heeft cultureel ondernemerschap zijn belangstelling. Zit hij in zijn vrije tijd niet achter een drumstel, dan traint hij met zijn vliegtuig voor kunstvliegwedstrijden. Wouter ter Reehorst is getrouwd en moet de aandacht van zijn vrouw delen met een rode, uit het asiel geadopteerde poes.

In november 2012 verschijnt zijn boek Succesvol als ZZP’er