Geld verdienen met social media is een echte uitdaging. Daarom is op dit moment één van de best betaalde banen die van Social Media manager. Gaat het je echter niet om geld maar om leuke contacten, dan zijn er diverse mogelijkheden om die via social media te vinden en te onderhouden. Wil je social media inzetten voor je bedrijf, dan kun je onderstaande tips ook gebruiken, maar dien je de accenten op een aantal punten te verleggen.

Er is een systeem voor het ontwikkelen van relaties via social media en je kunt dit systeem gebruiken wanneer je jouw tijd en interesses met anderen wilt delen.

Vinden en luisteren
Luisteren betekent hier dat je social media toepast als hulpmiddel om te achterhalen wat mensen op dit moment over een onderwerp zeggen. Veronderstel dat je lid wilt worden van een natuurvereniging, schildersclub of reisorganisatie. Je wilt dan weten wat over zo’n vereniging of organisatie wordt gezegd, je wilt weten wat er speelt en of je je er thuis zou voelen. De antwoorden op deze en andere vragen kun je vinden via social media. Dat doe je bijvoorbeeld door via Twitter zoektermen in te voeren, blogs en commentaren te lezen van leden, Google alerts over het onderwerp te volgen en deel te nemen aan online fora.

Door eerst je huiswerk te maken en te luisteren, kun je daarna zelf actief deelnemen aan de gesprekken. Je weet waar de vereniging zich online bevindt, waar de leden over praten en wat hen bezighoudt.

Contact maken
Leer verzoeken te verzenden om vrienden te worden en laat jouw profiel achter bij anderen. Begin voorzichtig door eerst eens contact te leggen met bekenden, met collega’s en mensen in je eigen omgeving. Kijk hoe zo’n contact zich ontwikkelt en ga daarna pas verder met de vereniging, organisatie of club waarvan je de leden wilt ontmoeten.

Organiseren
Als je je contacten in social media niet goed organiseert, dan zul je al snel het overzicht verliezen en wordt social media een tijdrovende nachtmerrie. Zodra je contact met iemand hebt, moet je dat contact organiseren aan de hand van de lijsten die Twitter, Facebook en LinkedIn daarvoor bieden. Je kunt die contacten als volgt indelen:

Beïnvloeders, experts op hun vakgebied

 • Type contact
 • Collega of klant
 • Potentiële klant
 • Woont in de omgeving

Bij Collega of klant en Potentiële klant deel je de mensen in op basis van hun verhouding met je bedrijf. Dat geldt niet alleen wanneer je contacten met anderen hebt, maar ook wanneer iemand jou op Twitter volgt of je een verzoek stuurt. Je moet zelf afwegen of je wel of geen contact wilt, en ook wat de mogelijke relatie is die de ander tot je bedrijf heeft. Vervolgens plaats je de ander op de juiste lijst.

Je hebt nu gezorgd voor context wanneer je tijd gaat besteden aan social media: je weet met wie je praat en waarom je met hem of haar praat. Dit is een belangrijke stap en voorkomt dat je onnodig veel tijd verliest met social media.

Delen en een band opbouwen
Zodra je weet met wie je een band wilt opbouwen en ook waarom je dat wilt, kun je effectief met social media aan de slag. Dit deel is het meest ‘natuurlijke’ deel voor mensen en dat is vaak ook de reden waarom de eerste stappen worden overgeslagen en ze direct naar deze fase gaan.

Waar moet ik over praten? 

 • Vertel iets over jezelf (maar je hoeft geen ‘privé’ dingen te vertellen om ‘persoonlijke’ dingen te delen)
 • Wat ben je aan het doen? Wat inspireert je? Wat maakt je aan het lachen?
 • Stel prikkelende vragen
 • Deel je beste tips, trucjes en methoden
 • Geef antwoorden en wees behulpzaam
 • Films, muziek, reisbestemmingen en andere interesses
 • Nieuws en andere gebeurtenissen

Het belangrijkste is dat je hier je eigen stem ontdekt en niet zomaar iets roept, maar ook een conversatie voert. De regel: Wees interessant EN geïnteresseerd. Of zoals een hoogleraar zijn studenten voorhoudt: ‘Je moet niet elke scheet twitteren, maar elke tweet laten schitteren. Tweets kunnen voor anderen de bloemen langs hun pad vormen’.

Nodig anderen uit
Om de volgende stap te kunnen zetten om je online relaties, moet je ‘sociale uitnodigingen’ versturen. Dat zijn uitnodigingen waarbij je anderen vraagt

 • je blog en berichten te lezen, commentaar te geven en te volgen. Kies je hiervoor, zorg dan dat je blog, website of Facebook pagina interessante links bevat naar dat waar jij belangstelling voor hebt.
 • informatie te geven over boeken, cursussen en lezingen
 • links te geven naar andere social media platforms
 • links te geven naar productbeoordelingen of speciale aanbiedingen die voor jullie allebei interessant zijn
 • links te mailen naar nieuwe producten en leuke evenementen waar je samen naar toe zou kunnen gaan

Ongeacht of je social media wilt gebruiken als ‘sociale activiteit’ of als tool om je onderneming verder te laten groeien, de methode is hetzelfde. Alleen wat je communiceert, wat je gebruikt voor de beeldvorming rond jezelf en je bedrijf en de reden daarachter zijn verschillend.

 [Tag cloud:]
Privé / Persoonlijk
Vinden en luisteren
Contact maken
Organiseren Behulpzaam LinkedIn
Delen & een band opbouwen Uitnodigen
Facebook Doel
Twitter

[Vragen voor je onderbewustzijn:]

Wil ik actief zijn op Facebook, Twitter en LinkedIn?
Wie kan mij helpen?
Wat wil ik bereiken met social media?
Waar moeten de accenten liggen als ik social media voor mijn bedrijf wil inzetten?

Leestip: Het procesmodel in het Enneagram

Op 10 december verschijnt het volgende deel van Film van jouw leven!

[Volgende keer:] 

De kracht van afzondering – Maak een paar uur vrij in je agenda, pak een stoel en zoek een kamer waar je niet wordt gestoord of afgeleid. Ga op de stoel zitten met je voeten op de grond en probeer nergens bewust aan te denken.

Film van jouw leven is inclusief praktisch werkboek als e-book verschenen bij GVMedia. Bestel hier het e-book en wees de regisseur van jouw leven!

Over Wouter ter Reehorst
Wouter ter Reehorst is ondernemer en informal investor. Hij helpt (vaak jonge) ondernemers hun talenten te ontwikkelen en iets op te bouwen waar zij trots op kunnen zijn. Als bestuurslid van diverse stichtingen heeft cultureel ondernemerschap zijn belangstelling. Zit hij in zijn vrije tijd niet achter een drumstel, dan traint hij met zijn vliegtuig voor kunstvliegwedstrijden. Wouter ter Reehorst is getrouwd en moet de aandacht van zijn vrouw delen met een rode, uit het asiel geadopteerde poes.