filmHet wordt de ‘inner game’ genoemd. Het is een nieuwe uitdrukking voor een klassiek idee dat al heel vaak door heel veel succesgoeroes is gebruikt. Zelfs filosofen besteden soms tijd aan de ‘inner game’, omdat het raakt aan wat Napoleon Hill al in zijn boek Denk groot en word rijk schreef, namelijk dat gedachten dingen zijn. Speel je golf of tennis, dan ken je ongetwijfeld Tim Gallweys’s boeken The inner game of golf en The inner game of tennis. Tim is ook de auteur van het boek The inner game of selling.

Er bestaat een opvallende relatie tussen de inner game bij sport en de inner game bij ondernemen. Een succesvol golfer als Arnold Palmer was moeiteloos in staat succesvol te zijn als golfer en als ondernemer. Hij kon de aangeleerde succestechnieken vlekkeloos toepassen in beide werelden. Mensen als Tim en Arnold hebben het eerder over houding dan over aanleg. En daar hebben ze een goede reden voor. Enquêtes, studies en onderzoeken hebben keer op keer aangetoond dat succes voor 85 procent afhankelijk is van je houding en voor 15% van je aanleg. Dat betekent niet dat vaktechnische kennis en vaardigheden niet belangrijk zijn. In jouw vak dien je continu topprestaties te leveren op basis van je actuele kennis van moderne technieken, producten, materialen en ideeën.

Maar deze vaktechnische expertise alleen zal nooit voldoende zijn om een succesvolle, winstgevende onderneming op te bouwen. Het platform dat hiervoor onmisbaar is, wordt gecreëerd en ondersteund in je eigen mind. En vormt tegelijk het moeilijkste, minst tastbare aspect voor de ontwikkeling van jezelf en van je onderneming. Het is waarschijnlijk wel het meest belangrijke aspect.

Maar wat is die ‘inner game’ dan?
De inner game bestaat uit vier belangrijke componenten: eigenwaarde, zelfbeeld, zelfvertrouwen en zelfdiscipline. Een hoge score bij deze vier componenten vormt een onmisbare basis voor zowel persoonlijk als zakelijk succes.

Eigenwaarde
Bij eigenwaarde draait het om hoe waardevol jij je voelt. Hoeveel succes denk je dat je kunt of mag hebben? Hoeveel geld denk je dat je kunt of mag verdienen? Hoeveel denk je dat jouw tijd waard is en wat denk je per uur te kunnen vragen voor je werkzaamheden? Voor het vergroten van je gevoel van eigenwaarde kun je het volgende doen.

  • Stel voor jezelf zinvolle doelen en waarden vast. Deel je leven zo in dat je naar deze doelen toewerkt en gebruik jouw waarden om de juiste keuzes te maken.
  • Ga met volle kracht aan de slag om je eigen financiële situatie op orde te krijgen als dat nu niet het geval is. Bouw je schulden af, zorg dat je kosten lager zijn dan je inkomen en spaar of investeer elke maand een bedrag.
  • Geef je zelf een compliment voor elk doel dat je hebt bereikt en elke prestatie die je hebt geleverd – hoe klein ze ook lijken.
  • Ga heel productief met je tijd om. Alles uitstellen en ongeorganiseerd bezig zijn, geeft veel mensen de indruk dat ze hun leven niet op orde hebben en resulteert vaak in een laag gevoel van eigenwaarde.
  •  Zoek het gezelschap van positief ingestelde mensen die gelukkig zijn en die je stimuleren en motiveren ook jouw geluk na te streven. Vermijd mensen die negatief, ontevreden of jaloers zijn of overal kritiek op hebben, tenzij deze kritiek opbouwend is. Kijk in welke succesomgeving jij je goed voelt.
  • Blijf altijd bezig met het verwerven van nieuwe kennis en ervaring in je vakgebied en daar waar het gaat om zakelijke ontwikkelingen, verkoopmethoden en nieuwe technologieën.
  • Investeer regelmatig een bedrag ter verbetering van je kantoor- en woonomgeving. Hetzelfde geldt voor je gereedschap en apparatuur, je garderobe en andere producten die invloed hebben op je houding en uitstraling.

Zelfbeeld
Zelfbeeld is hoe jij jezelf ziet. Wie jij denkt dat je bent. Je zelfbeeld wordt in sterke mate bepaald door zelfopgelegde beperkingen. En maar weinig mensen zijn in staat prestaties te leveren voorbij die zelfopgelegde beperkingen.

Verdiende je vader vijftigduizend euro per jaar, dan zou jij jezelf bijvoorbeeld kunnen zien als iemand van een halve ton. En zou die halve ton de bovengrens vormen van wat jij verwacht. Dat zou in de praktijk betekenen dat je zakelijke kansen en mogelijkheden verspeelt die je in staat stellen meer dan dit bedrag te verdienen. Het zou zelfs kunnen inhouden dat je meer geld afwijst en dat je onbewust aan succesanorexia leidt.

Je kent wellicht het verhaal van die ondernemer die een aantal keer failliet is gegaan voordat hij in drie jaar tijd vanaf ver onder nul een miljoenenbedrijf had opgezet. Als antwoord op de vraag naar zijn snelle succes zei hij: “Miljonair worden was gemakkelijk. Het geloof dat ik het kon, was het moeilijkste deel van de afgelopen twintig jaar.”

De meeste mensen die zich doelen stellen, kijken alleen naar ‘iets krijgen’ of ‘iets hebben’. Ze vergeten echter doelen stellen voor ‘te zijn’. Mocht jij tot deze groep behoren, kijk dan of je het stellen van doelen meer in evenwicht kunt brengen door ook voor je zelfbeeld een paar aanpassingen te kiezen en na te streven. Je zelfbeeld wordt gecreëerd en ondersteund door de gesprekken die je met jezelf hebt, door het gebruik van affirmaties en van afformaties. En dat is precies ook de methode die je kunt gebruiken om je zelfbeeld te wijzigen en aan te passen – exact zoals je wilt dat je zelfbeeld zal zijn.

Zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen ontwikkel en vergroot je door afspraken met jezelf te maken. Afspraken met jezelf zijn te vergelijken met afspraken met anderen en je hebt daarbij drie mogelijkheden: maak geen afspraak, kom de afspraak met jezelf na of heroverweeg de afspraak met jezelf. Bij de eerste mogelijkheid kun je gewoon ‘nee’ zeggen. Bijvoorbeeld, omdat je weet dat je het nu te druk hebt om de afspraak na te komen. Laat de afspraak met jezelf dan voor wat die is (ga nu nog niet lijnen, studeren, ondernemen, reizen). In de tweede situatie kom je de afspraak na (‘ik wil tweehonderdvijftig euro per maand opzij leggen voor een nieuwe wasmachine’). Wees trots op jezelf als dat is gelukt en je die nieuwe wasmachine hoort draaien. De derde mogelijkheid kan ook. Tweehonderdvijftig lukt niet, maar tweehonderd euro wel. En als dat lukt, wees dan opnieuw trots.

De kunst is om doelen te stellen, die te bereiken en zo je zelfvertrouwen te vergroten. Dat zelfvertrouwen kun je ook versterken door je angsten te erkennen, door steeds iets meer buiten je ‘comfortzone’ te gaan. Met zelfvertrouwen is het net als met Kaizen: iedere dag bewust werken aan een kleine verbetering geeft uiteindelijk een gezonde dosis zelfvertrouwen.

Zelfdiscipline
Zelfdiscipline is de brug tussen een gedachte en een prestatie. Zelfdiscipline is de vierde component van de inner game en waarschijnlijk ook de belangrijkste. De meeste mensen zijn zich er niet van bewust dat een gebrek aan zelfdiscipline tot weinig of geen succes leidt. De meeste mensen denken bij mislukken aan iets dat heel heftig en eenmalig is, zoals een bedrijf dat failliet gaat of de gedwongen verkoop van de woning, omdat de hypotheek niet kan worden betaald.

Maar mislukken is bijna nooit het resultaat van een geïsoleerde gebeurtenis. Het is vaak het gevolg van een reeks van kleine problemen die het gevolg zijn van te weinig discipline. Discipline wordt bijna nooit gezien als reden voor succes en het gebrek aan discipline als oorzaak voor mislukking. Maar de schuld ligt niet bij de stad waarin je woont, het is niet de economie, het weer en het zijn niet je concurrenten – het is je eigen discipline die het verschil maakt tussen grote prestaties en middelmatigheid, tussen doormodderen of succesvol zijn.

Neem zelfdiscipline serieus. Kies die aandachtsgebieden waarvan je weet dat je niet sterk bent – papierwerk en administratie, nakomen van afspraken, meer ruimte voor zelfstudie, gewoon gelukkig zijn, elke ochtends vol energie aan de slag gaan, of wat dan ook – en hanteer daar voor jezelf een strenge discipline. Kijk na een paar maanden eens wat deze discipline je heeft opgeleverd. Wellicht dat je erachter bent gekomen dat je je administratie toch maar moet uitbesteden? Je zult merken dat succes op het gebied van zelfdiscipline zal leiden tot meer succes in alle delen van je leven.

Wat betekent zelfdiscipline in de praktijk? Kijk eens naar een profvoetballer. Hij weet dat elk moment dat hij op het veld staat wordt vastgelegd, opnieuw kan worden bekeken en in slow motion kan worden beoordeeld. Door zijn trainer, zijn medespelers, supporters en door concurrerende teams. Als jouw dag zou worden gefilmd en beoordeeld, hoe zou jij je dan voelen tijdens het afspelen van de beelden?

Profvoetballers worden natuurlijk betaald om met de stress om te gaan die deze permanente zichtbaarheid met zich meebrengt, maar zelfdiscipline blijft essentieel. De inner game is niet makkelijk. Jij beslist om te zijn wie je echt wilt zijn, wat je wilt doen, wilt hebben of bereiken, en jij beslist of je bereid bent je te houden aan de discipline die nodig is om het mogelijk te maken. En om in staat te zijn bijna elk doel te bereiken dat je oprecht verlangt of wenst, dien je ook de verantwoordelijkheid te accepteren die komt bij alles wat je ontvangt.

[Tag cloud:] 

Inner game Denk groot succestechnieken
Houding aanleg
Eigenwaarde Zelfbeeld
Zelfvertrouwen Zelfdiscipline Zinvolle doelen
Compliment positief  Succesomgeving
Nieuwe kennis
Beperkingen  Geloof
Affirmaties  Afformaties  Brug
Prestaties Kaizen  Aandachtsgebieden
Slow motion Omgaan met stress

[Vragen voor je onderbewustzijn:]
Waar haal ik mijn innerlijke kracht vandaan? Ben ik klaar om met de inner game aan de slag te gaan? Welke van de vier componenten moet ik verder ontwikkelen? Wie kan mij daarbij helpen?

Film van jouw leven is inclusief praktisch werkboek als e-book verschenen bij GVMedia. Bestel hier het e-book en wees de regisseur van jouw leven!

Over Wouter ter Reehorst
Wouter te Reehorst is ondernemer en informal investor. Hij helpt (vaak jonge) ondernemers hun talenten te ontwikkelen en iets op te bouwen waar zij trots op kunnen zijn. Als bestuurslid van diverse stichtingen heeft cultureel ondernemerschap zijn belangstelling. Zit hij in zijn vrije tijd niet achter een drumstel, dan traint hij met zijn vliegtuig voor kunstvliegwedstrijden. Wouter ter Reehorst is getrouwd en moet de aandacht van zijn vrouw delen met een rode, uit het asiel geadopteerde poes.

Boek Wouter