Zie ik je fronzen en hoor ik je denken: ‘wat een onzin, alsof zo’n formule bestaat’? Mooi, neem dan even de tijd om verder te lezen. Want die formule bestaat echt en graag laat ik je zien hoe je de vijf stappen elk doel kunt bereiken. Zowel zakelijk als privé. Leer hoe je met deze formule kunt werken en vertel anderen hoe zij ermee aan de slag kunnen.

Wil ik privé of zakelijk iets opzetten of moet er een probleem worden opgelost waarvan ik niet direct alles overzie, dan voer ik vaak eerst een analyse uit om de sterke en zwakke punten plus de kansen en bedreigingen in beeld te brengen. Is het resultaat van die analyse positief en stimuleert het om energie in een project of activiteit te steken, dan stap ik over op de formule om het gewenste doel te bereiken en komen de volgende vijf stappen aan bod.

Stap 1 – Zorg dat je doel SMART is
Het eerste wat je gaat doen, is proberen te achterhalen wat je wilt bereiken. En dat je mag de lat daarvoor heel hoog leggen. Begin gewoon met op te schrijven wat je doelstellingen zijn, zoals – om even in de privésfeer te blijven – ‘ik wil gewicht verliezen’ of ‘ik wil meer kunnen sparen’ of wat dan ook. Je hoeft je doel in dit stadium niet exact te omschrijven, het hoeft niet allemaal perfect op papier te staan. Je kunt volstaan met alleen de essentie van je doel vast te leggen.

Zodra je een ruwe versie van je doel hebt opgeschreven, herschrijf je dat doel om te zorgen dat het SMART wordt, waarbij de letters staan voor Specifiek (de doelstelling moet eenduidig en goed omschreven zijn – bijvoorbeeld 5 kilo eraf in zes maanden), Meetbaar (je moet vastleggen onder welke meetbare voorwaarden je doel is bereikt – bijvoorbeeld 5 kilo eraf), Aanvaardbaar (is deze doelstelling voor jou aanvaardbaar of acceptabel – of moet er meer af?), Realistisch (de doelstelling moet haalbaar zijn – 50 kilo in zes maanden is dat niet) en Tijdgebonden (wanneer in de tijd moet het doel zijn bereikt – in dit voorbeeld gaan we uit van zes maanden).

Bij Specifiek is het belangrijk dat je geen algemene uitspraak doet zoals ‘gewicht verliezen’, maar dat je heel duidelijk aangeeft om hoeveel gewicht het dan gaat. Zodra je je doel hebt herschreven tot iets heel specifieks, is het tijd om te kijken of het doel ook Meetbaar is. Met andere woorden, weet je exact wanneer je je doel hebt bereikt? Het voorbeeld van de5 kilo is heel meetbaar, want je weet straks precies wanneer je dat op een ochtend hebt bereikt. Probeer je doel nu nog scherper te krijgen om zeker te zijn dat het meetbaar is en blijft.

Spreekt dit voorbeeld over verliezen van kilo’s je niet aan, dan kun je voor jezelf deze methodiek ook toepassen op andere situaties, bijvoorbeeld wanneer je wilt sparen voor extra financiële bescherming of dat wanneer je een bepaald rendement van een beleggingsstrategie voor ogen hebt.

Belangrijk is dat je hierna vaststelt of het doel voor jou Aanvaardbaar is. Zo niet, pas het doel dan aan. Aanvaardbaar – of met een ander woord ‘haalbaar’ – houdt in dat je in staat bent om het doel te bereiken. Was je doel iets van ‘vliegen zonder vleugels met alleen mijn armen wijd’, dan is de kans erg klein dat je dat doel realiseert. Maar die5 kilo eraf, dat is haalbaar en daarmee voor jou een aanvaardbaar doel.

Vervolgens controleer en bevestig je voor jezelf dat je doel Realistisch is. Realistisch betekent hier dat je in staat bent het doel te bereiken zoals je dat aan het begin hebt opgeschreven. Zoals die zes maanden waarbinnen je5 kilo wilt kwijtraken. Of die achtduizend euro die je in 12 maanden wilt sparen. Of dat rendement van 25% dat je op een mix van aandelenfondsen in het Verre Oosten wilt behalen. Merk je dat je doel niet realistisch is, herschrijf het dan tot je er achter staat en het wel realistisch is. En dan bedoel ik realistisch met je huidige kennis en ervaring.

De laatste letter is de T van Tijdgebonden. Om het gevoel te krijgen dat je succes boekt, moet je doelstelling binnen een redelijk korte termijn zijn te bereiken. Een maand, drie maanden of een half jaar. Dat tijdgebonden is belangrijk, omdat het je kan stimuleren om door te gaan en na het bereiken van je doel of doelstelling een volgende stap te zetten. Gewoon omdat je na het bereiken ervan een nieuw uitgangspunt hebt.

Stap 2 – Breng voor jezelf in kaart welke serie kleine stappen je bij je doel brengt
Zet deze stap pas zodra je weet dat je doel SMART is. Ook als je doel moeilijk is te bereiken, kun je de route opdelen in kleine stappen. Waarbij je die zo klein en eenvoudig maakt dat je elke dag een stap kunt zetten. Je spaart bijvoorbeeld elke dag vijf Euro en probeert elke tweede en derde zaterdag van de maand honderd Euro toe te voegen aan je opgebouwde reserves. Of je controleert elke vrijdagavond het rendement van je belegging om te kijken of op maandagochtend een aanpassing van de mix nodig is. Accepteer dat je je doel in kleine stappen gaat bereiken en voorkom dat je jezelf opjaagt of onrustig wordt.

Stap 3 – Probeer voor jezelf te visualiseren hoe het zal zijn om dat doel te bereiken
Visualiseer hoe goed je je voelt als je dat doel hebt bereikt. Probeer je voor te stellen dat je lacht. Praat er hardop over, maak er een voorstelling van in je hoofd en schrijf of teken dat gevoel op papier. Aarzel niet om ook verf te gebruiken en met kleuren aan te geven hoe jij je dan zou voelen.

Dit is belangrijk, want zodra je hebt gevisualiseerd en genoten van hoe het voelt om je doel te bereiken, is het veel gemakkelijker en leuker om de kleine stappen te zetten die je bij je doel brengen. Het stimuleert je om door te gaan als je het even niet ziet zitten, je weet welk gevoel je straks kunt ervaren.

Stap 4 – Zet telkens een stap, maar doe dat met passie en overtuiging
Zodra je het pad richting het doel hebt onderverdeeld in een serie kleine stappen en voor jezelf hebt gevisualiseerd hoe is om je doel te bereiken, is nu het moment aangebroken om de eerste stap te zetten. Ga aan de slag met je eerste stap en zodra je die hebt afgerond pak je de volgende. Dit vergt de nodige discipline en nogal wat doorzettingsvermogen.

Dit is ook het punt waar de meeste mensen afhaken. Ze doen het maar half, raken het spoor bijster en geven op. Als je jezelf een doel hebt gesteld, geef dan 100% of meer van jezelf om het te bereiken. En verlies je de aandacht of raak je tijdelijk van het pad naar je doel af, probeer dan zo snel mogelijk weer bij de les te komen en streef met hernieuwde passie naar het bereiken van je doel.

Het belangrijkste hierbij is dat je bezig blijft en dat je je elke dag in de richting van je doel verplaatst. Door te letten op wat je eet, door te kijken naar wat je aan het begin van de dag opzij kunt leggen of door gewoon die dingen te doen die je moet doen om op koers te blijven.

Je hebt een plan, je volgt je plan en je haalt de doel. Dat is een moment om trots op te zijn. Een moment dat je niet ongemerkt voorbij mag laten gaan. Daarom stap 5.

Stap 5 – Tijd voor een feestje

Vier zelf of met anderen datgene wat je zojuist hebt bereikt. Je verdient het om te genieten van je prestatie. Sta even stil bij wat je hebt gedaan. Geef jezelf een schouderklopje. En bedank iedereen die je heeft geholpen. Heb jij iemand anders in staat gesteld zijn of haar doel te bereiken, vertel dan dat hij of zij een winnaar is en dat ze alles kunnen bereiken wat ze maar willen. Want ze kennen de formule en weten dat die werkt.

Je kunt nu aan de slag om elk doel te bereiken wat je maar wilt. Je kunt deze stappen gebruiken om je eigen doelen vast te stellen en te realiseren, maar je kunt ook anderen leren deze formule te gebruiken.

Leestip: Word je eigen mastercoach

 

[Tag cloud:]

 

Specifiek Formule SWOT
Meetbaar stap voor stap Acceptabel
Realistisch Discipline
Feestje Richting je doel Aanvaardbaar
Tijdgebonden Doorzettingsvermogen

[Vragen voor je onderbewustzijn:]

Wat is op dit moment mijn prioriteit?
Waarom wil ik dit doel bereiken?
Met wie kan ik de stappen zetten?
Waar ga ik het feestje vieren?

[Volgende keer:]

Goede voornemens die je ook waarmaakt – Goede voornemens zijn mooi, maar je voelt je nog beter wanneer je ze ook waarmaakt. Leer hoe je dat gaat lukken!

Film van jouw leven is inclusief praktisch werkboek als e-book verschenen bij GVMedia. Bestel hier het e-book en wees de regisseur van jouw leven!


Over Wouter ter Reehorst
Wouter te Reehorst is ondernemer en informal investor. Hij helpt (vaak jonge) ondernemers hun talenten te ontwikkelen en iets op te bouwen waar zij trots op kunnen zijn. Als bestuurslid van diverse stichtingen heeft cultureel ondernemerschap zijn belangstelling. Zit hij in zijn vrije tijd niet achter een drumstel, dan traint hij met zijn vliegtuig voor kunstvliegwedstrijden. Wouter ter Reehorst is getrouwd en moet de aandacht van zijn vrouw delen met een rode, uit het asiel geadopteerde poes.

In november 2012 verscheen zijn boek Succesvol als ZZP’er