filmWist je dat het slechts 12% van de mensen lukt om goede voornemens waar te maken? En dat zijn dan meestal niet de mensen die vlak voor de jaarwisseling besluiten in het nieuwe jaar te gaan lijnen, te gaan sparen, gezonder te leven of een opleiding te volgen. Niet vreemd natuurlijk, want dit soort impulsvoornemens hebben geen basis. Dit soort voornemens zijn vaak ook gewoon een excuus om NU niets te doen. Om niet vandaag al met je voornemens aan de slag te gaan. Maar met voornemens is niets mis. Sterker nog, zonder voornemens gebeuren er alleen dingen met je die anderen willen dat met je gebeurt. En dat is de reden waarom je onderstaand zeven stappen aantreft om jouw voornemens waar te maken.
De meeste mensen willen niet veranderen
Het zal je niet verbazen dat voornemen #1 afvallen is. Maar de strategieën om af te vallen verschillen niet van die om meer financiële reserves op te bouwen (dus niet ‘afvallen’, maar juist ‘aankomen’). Het probleem met afvallen of financieel aankomen is dat de meeste mensen geen actie ondernemen om iets te veranderen.
Want de meeste mensen willen niet dat er iets verandert, het ontneemt hen de mogelijkheid om te klagen, te laten weten hoe moeilijk het is, dat ze een langzame spijsvertering of hoge financiële vaste lasten hebben. Dat het niet eerlijk is, dat hun kinderen het onmogelijk maken om zelfs maar na te denken over een verandering en – als uitsmijter – hoe ‘anders’ ze wel niet zijn dan anderen.

Om vanaf iets voornemen uit te komen op iets bereiken, laat ik je graag een routekaart zien. Je kunt deze op je eigen ‘tomtom’ invoeren en zo beginnen met de eerste veranderingen in je leven.

Vertrekpunt
Koop een schrijfblok en een pen. Noteer in je eigen woorden (net zo veel of net zo weinig als jij wilt) wat je voornemens zijn. Door ze op te schrijven en niet in te tikken op je PC, tablet of smartphone, zullen ze aan kracht winnen en beter verankeren dan wanneer je ze alleen maar digitaal opslaat. Het papier zorgt dat je je gedachten focust en vergroot je bewustzijn van de huidige situatie en van de door jou gewenste nieuwe situatie.

Voer de bestemming in
Noteer je voornemens op een positieve manier en met de zekerheid dat je ze ook zult bereiken. In plaats van ‘ik ga afvallen’ of ‘ik ga sparen’, noteer je ‘ik zal op 15 maart om half acht ’s ochtends 62 kilo wegen’ of ‘ik heb op 15 oktober een saldo van Euro 2.000 op mijn spaarrekening staan’. Door zo specifiek te zijn, wordt het bijna tastbaar. Je hebt nu een duidelijk omschreven doel, je hebt er een deadline aan gehangen en de enige manier om je voornemen nu waar te maken is actie te ondernemen en niet te twijfelen aan een succesvol resultaat.

Doe je gordel om
Maar je mag nog niet wegrijden. Want na het noteren van je voornemens, dien je de stappen op te schrijven die je moet volgen om de bestemming te bereiken. Dit zijn alle stappen die je moet zetten om een specifiek voornemen waar te maken. De meeste mensen noteren alleen de eindbestemming, zoals ‘ik wil 62 kilo wegen’ of ‘ik wil Euro 2.000 sparen’. In plaats daarvan ga je nadenken over wat je zult moeten doen om die specifieke eindbestemming te bereiken. En die stappen schrijf je op. Bijvoorbeeld ‘ik begin elke maaltijd met een appel’ of ‘aan het begin van elke maand boek ik 125 Euro over naar mijn spaarrekening’. Dit zijn de processtappen die bepalen of je je voornemen waar zult maken. Deze stappen moet je actief zetten om met succes je doel te bereiken.

Niet alleen
Zoek een betrouwbare partner, iemand die je naar fitness stuurt wanneer je liever op de bank naar een spelprogramma kijkt. Iemand die heeft beloofd je te helpen bij het waarmaken van je voornemens. Iemand die je stimuleert. Iemand ook die niet probeert om jouw streven naar succes te saboteren om zijn eigen onvermogen te maskeren. Die iemand kan een vriend zijn, een echtgenoot, een collega op je werk, je zus. Het gaat erom dat jouw partner iemand is die je steunt datgene te bereiken wat jij wilt, ongeacht wat er verder in je leven gebeurt.

Leuke mensen
Tweederde van alle menselijke emoties is negatief en zodra je je daar bewust van bent, weet je dat het je veel energie zal kosten om een positief beeld vast te houden. Zelf zou ik vermijden dat we op pad gaan met mensen die jou nooit succes gunnen en zullen proberen elk positief moment om zeep te helpen. Omring je daarom met mensen die er oprecht van zullen genieten wanneer jij je voornemens waarmaakt en die er trots op zullen zijn dat ze elke stap samen met jou mogen zetten. Zorg dan ook dat je je reisgenoten alle reden geeft om trots op je te zijn en vraag gerust om advies.

Controleer telkens je bestemming
Het klinkt als overbodig werk, maar noteer je voornemens elke dag opnieuw. De ene keer met andere woorden, de andere keer met een tekening, weer een andere keer alleen maar met cijfers. Maar door op deze manier bezig te zijn met je voornemens, word je constant herinnerd aan wat je wilt bereiken. Zou je je voornemens opschrijven en er nooit meer naar kijken, dan zul je merken dat het zwaar is om vol te houden en door te zetten. Wanneer je ze echter elke dag noteert, voel je direct of je op koers zit en kun je kleine aanpassingen maken. Je ziet dan meteen weer waarom je bezig bent je voornemens waar te maken.

Onderweg
Kijk aan het einde van elke dag op je emotionele bankrekening. Winston Churchill zei ‘de pessimist ziet in elke kans een probleem. De optimist ziet in elk probleem een kans’. Wees dankbaar voor alles wat je die dag hebt geleerd en bereikt, voor elke kans maar ook voor elk probleem. Wanneer we ons richten op de positieve bijdragen aan onze emotionele bankrekening – hoe groot of klein die ook mogen zijn – zullen we ons goed voelen.

En wanneer we ons goed voelen, nemen we betere beslissingen, hebben we een betere lichaamshouding en krijgen we meer zelfvertrouwen. En realiseren we ons opnieuw dat voor succes dagelijks veel inspanningen nodig zijn – om het doel te bereiken maar ook om succesvol te blijven.

Met deze zeven stappen ben je in staat om te veranderen van iemand die zich iets voorneemt in iemand die iets bereikt. Met een kleine verandering in je mindset behoor je tot de 12% die niet alleen voornemens opschrijft, maar ze ook weet waar te maken. Probeer het en ervaar zelf het gevoel van iets bereiken, het fantastische gevoel van succes.

Leestip: Maak je dromen waar – Roeland van Suylen 

[Tag cloud:]

Impulsvoornemen Bestemming excuus
Afvallen ‘anders’ Aankomen
Onderweg Vertrekpunt
Twijfelen Processtappen Partner
Maskeren TROTS
Waarom Emotionele bankrekening Kans
Inspanningen
12 %

 [Vragen voor je onderbewustzijn:]
Wat is de werkelijke reden van mijn voornemen?
Wie kan mij helpen?
Wat wil ik graag op mijn emotionele bankrekening zien?
Wat voor bestemmingen kan ik nog meer in mijn ‘tomtom’ invoeren?

 [Volgende keer:]
Opnieuw inzetten van je kennis – Zet je kennis en ervaring opnieuw in. Niet alleen in een nieuwe fase in jouw leven, maar ook in dat van anderen. Gebruik wat je hebt geleerd, maar dan aangepast aan de wereld van nu.

Film van jouw leven is inclusief praktisch werkboek als e-book verschenen bij GVMedia. Bestel hier het e-book en wees de regisseur van jouw leven!

Over Wouter ter Reehorst
Wouter te Reehorst is ondernemer en informal investor. Hij helpt (vaak jonge) ondernemers hun talenten te ontwikkelen en iets op te bouwen waar zij trots op kunnen zijn. Als bestuurslid van diverse stichtingen heeft cultureel ondernemerschap zijn belangstelling. Zit hij in zijn vrije tijd niet achter een drumstel, dan traint hij met zijn vliegtuig voor kunstvliegwedstrijden. Wouter ter Reehorst is getrouwd en moet de aandacht van zijn vrouw delen met een rode, uit het asiel geadopteerde poes.

Boek WouterIn november 2012 verscheen zijn boek Succesvol als ZZP’er