Elke maand leggen we een aantal vragen voor aan vrouwen die met succes een nieuw leven na de scheiding gestart zijn. Deze maand is dat Patricia van Walstijn, directeur van het Chi Neng Institute Europe.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Patricia van Walstijn, directeur van het Chi Neng Institute Europe. Ik heb veertien jaar geleden een vorm van Qigong naar Europa gebracht die hier nog niet was. Inmiddels wordt de opleiding tot instructeur gegeven in Zweden, Belgie, Duitland en Nederland. Ik heb een programma voor kinderen ontwikkeld en ben nu bezig met de resultaten die deze vorm van Qigong geeft in de (ouderen)zorg.

Wanneer ben je gescheiden?

Toen ik 32 was

Wat was de impact van de scheiding, hoe heeft het je beïnvloed?

De impact was groot omdat ik op dat moment in Griekenland woonde en geen plannen had om nog terug naar Nederland te gaan. Ik was dus mijn relatie ook mijn land en mijn werk kwijt. Ik voelde me stuurloos, doelloos en machteloos.

Veel gescheiden vrouwen raken in een soort van isolement/vacuüm na de scheiding, heb je dit ook zo beleefd? En zo ja hoe ben je daar weer uitgekomen.

Ja, ik heb nog maanden in Griekenland gezeten en me afgevraagd wat ik zou gaan doen met mijn leven, terwijl ik niet verder keek dan de dag zelf. Om de tijd te doden ging ik uiteindelijk maar in de koffieshop van een sportschool werken. Vanuit die routine deed ik langzaam weer mee aan het leven, in plaats van dat ik toekeek.

Waar heb je veel aan gehad tijdens en vooral in de periode na de scheiding?

Toen ik eenmaal besloot toch maar terug naar Nederland te gaan heb ik veel aan een heel goede vriendin gehad. Ik woonde bij haar in huis. Bij haar mocht ik volledig mezelf zijn. Ze probeerde me niet te sturen, gaf geen goede raad, ze was er gewoon en dat was genoeg.
Ik ben er pas echt weer langzaam bovenop gekomen toen ik een opleiding tot emotioneel therapeut ging doen. De opleiding bestond vooral uit werken aan jezelf. Kijken naar jezelf en je reacties en wat die je tot nu toe gebracht hebben in je leven. Verantwoordelijkheid nemen, accepteren, loslaten en jezelf herontdekken. Ik ben er vol ingegaan en heb er het maximale uitgehaald.

Na de scheiding begon jouw nieuwe wereld, hoe heb je deze wereld vorm gegeven en hoe heb je het aangepakt om alles weer op de rit te krijgen?

Tijdens de scheiding heb ik mezelf ‘kopje onder laten gaan’ en ben ik in mijn gevoel gedoken. Mijn gevoelens, hoe pijnlijk ook heb ik toegestaan er volledig te zijn. Ik heb ze allemaal doorleefd. Daarna heb ik mezelf bij elkaar geraapt en ben ik actief aan de slag gegaan met mijn patronen en het doorbreken van deze patronen. Ik wilde dit niet nog eens meemaken. Ik had inzicht gekregen in mezelf, mijn geloofsovertuigingen en de redenen waarom mij dit allemaal was overkomen en besloot dat ik er helemaal klaar mee was.
Het was tijd voor een nieuw begin!

Ben jij (of ken je) een gescheiden vrouw met een krachtig en positief verhaal en wil je anderen inspireren? Stuur ons dan een mailtje en we nemen contact op!