Kobalt Fotografie

In de talloze nachten waarin ik door de enorme pijn in mijn lichaam en psyche niet kon slapen, heb ik vele nachtelijke wandelingen gemaakt. De kilometers verdwenen onder mijn schoenzolen (en mijn schoenzolen verdwenen met de kilometers). De nacht was het moment dat mijn hersenen en gedachten helder waren. Op het ritme van mijn voetstappen weerkaatste de vraag: Wat wil IK, wat wil IK?, als een mantra door mijn hoofd. Al vrij snel kwam het antwoord: ‘Ik wil een stichting, een stichting om vrouwen zoals mijzelf weer op weg te helpen.’ De naam wist ik meteen: Grenzeloze Vrouwen. Maar ja een stichting, hoe moest ik dat oppakken? Ik had een inkomen nodig en van een idee kon ik niet leven.

Nog talloze slapeloze nachten volgden en als het weer te slecht was om te lopen dan nam ik de auto en reed doelloos rond. Zo ben ik bijna heel Nederland rondgereden. De invulling voor Grenzeloze Vrouwen werd steeds duidelijker. Ik wilde niet meer ‘zeuren’ tegen vrienden en kennissen. Ik wilde weer mijzelf worden, ik wilde mijn humor en gezonde portie zelfspot terug. Waar waren mijn eigenwaarde en zelfrespect gebleven? Ik wilde weer respect hebben voor mezelf en trots zijn op mezelf. Ik wilde gewoon weer IK zijn. Wanneer was ik mezelf toch zo kwijt geraakt?

En zo ineens was het plaatje compleet. Onder het motto ‘Een nieuwe wereld begint vandaag voor jou’ gaat Grenzeloze Vrouwen zich richten op vrouwen die gescheiden zijn of anderszins verlaten door hun partner. Door middel van workshops en eendaagse bijeenkomsten door het hele land te organiseren wil ik deze vrouwen bereiken en helpen het verleden los te laten, zodat er weer ruimte komt voor nieuwe uitdagingen. De stichting wil bijdragen om deze vrouwen het gevoel van eigenwaarde, vertrouwen, zelfrespect en veiligheid weer terug te geven en uit een eventuele slachtofferrol te stappen. Om het verleden te gaan zien als een ervaring waaruit veel te leren viel en weer vol voor het leven te gaan. Het organiseren van workshops en bijeenkomsten is niet nieuw voor me, ik heb heel wat jaren met ex een bedrijf gerund dat seminars en workshops organiseerde. Bovendien weet ik uit eigen ervaring wat het met je doet als degene van wie je houdt en die al jouw vertrouwen geniet je verlaat en met zijn koffers in de hand de ene voordeur achter zich dichttrekt en de volgende voordeur binnenstapt om verder te gaan met een nieuwe partner. Dus weet ik ook wel aardig in te schatten wat nodig is om jezelf weer bij elkaar te rapen.

Tijdens de bijeenkomsten en workshops is er natuurlijk ook tijd om ervaringen uit te wisselen en het allerbelangrijkste lol en plezier met elkaar te hebben. Humor is toch wel een sleutelwoord in het geheel. En de wil een nieuwe frisse start te maken!

Toen de plannen rond waren en het vertrouwen groot genoeg, was het tijd voor de volgende stap.

Op 14 februari 2012 is de Stichting Grenzeloze Vrouwen officieel, onder toeziend oog van de notaris opgericht, en het bestuur is benoemd. Samen met Wendy en het team van Grenzeloze Vrouwen gaan we een Grenzeloos mooi programma samenstellen. Zodra dit klaar is en de data bekend zijn, lezen jullie het hier op de site. Wendy en ik hopen dat we elkaar een of meerder keren dit jaar ontmoeten en veel zullen leren maar vooral veel plezier met elkaar gaan hebben.

Een nieuwe wereld begint vandaag voor mij!

Christien Broekhoven