Broken Heart PicRegelmatig leggen we een aantal vragen voor aan vrouwen die met succes een nieuw leven na de scheiding gestart zijn. Dit keer is het Grenzeloze Interview met Paulien.

Wie ben je en wat doe je? Ik ben Paulien en ik werk in een sportschool als instructeur en ik organiseer in het weekend een loopclubje. Verder ben ik dol op honden en ben ik vaak in het bos of op het strand te vinden met mijn drie honden.

Wanneer ben je gescheiden?
In 2010 ben ik gescheiden, van mijn overspelige echtgenoot van wie ik jarenlang veel te veel gepikt heb.

Wat was de impact van de scheiding, hoe heeft het je beïnvloed?
Mijn man had regelmatig etentjes van het werk en moest zogenaamd veel overwerken… Later bleek dat hij steeds vriendinnetjes had. Ik wist het ergens wel, maar ik wilde het eigenlijk niet weten, sloot mijn ogen ervoor. Toen ik er genoeg van kreeg en ook nog verliefd werd op een andere man die ik op de sportschool had leren kennen, waren de stappen snel gemaakt. Ik heb het mijn man eerlijk verteld, en er niet over gelogen zoals hij. We hebben in zeer goed overleg de scheiding geregeld. Het belangrijkste voor ons allebei was om het goed te regelen voor onze meiden.

We hebben nu co-ouderschap en ik ben met de kinderen in ons huis blijven wonen en mijn ex woont twee straten verderop. Ze wonen om de beurt een week hier en dan een week daar. Een prima regeling. We wonen nu allebei met iemand samen en dat gaat ook heel goed. Ik heb de honden gehouden en er een tijdje terug nog eentje bij gekregen. De impact van de scheiding viel me heel erg mee, we hebben veel gepraat, herinneringen opgehaald, samen gehuild maar ook veel gelachen en elkaar eindelijk eens een keer de echte keiharde waarheid verteld.

Het was een opluchting, zowel de gesprekken als de scheiding. We gaan nu beter met elkaar om dan ooit en we bespreken niet alleen de kinderen met elkaar maar van alles en nog wat. Voor de kinderen, die nog op de basisschool zitten, was het wel veel moeilijker. Het was lastig uit te leggen dat we niet met elkaar verder wilden, maar toch nog wel veel van elkaar hielden. Het was ook raar voor hen dat we allebei al snel iemand anders hadden waarmee zij geconfronteerd werden, zeker toen we na een jaartje of zo al gingen samenwonen. Onze nieuwe partners hebben het er soms ook wel moeilijk mee. Omdat mijn ex en ik elkaar zo goed kennen en aanvoelen en alles van elkaar weten, voelen zij zich soms buitengesloten.

Veel gescheiden vrouwen raken in een soort isolement/vacuüm na de scheiding, heb je dit ook zo beleefd? En zo ja, hoe ben je daar weer uitgekomen?
Eigenlijk viel dit wel mee voor mij. Omdat we steeds met elkaar bleven praten en het ook samen aan de kinderen, de familie en de vrienden hebben verteld, hebben we het vanaf het begin eigenlijk samen doorstaan. We kregen wel eens ruzie over geld bijvoorbeeld, maar over het algemeen ging het goed. Wat natuurlijk ook hielp was dat ik een nieuwe vriend had gevonden, die stond me ook zoveel mogelijk bij met alles en als de kids bij mijn ex waren, dan gingen we lekker samen op pad. Binnen een paar maanden was de scheiding helemaal rond en had ik ons huis omgevormd naar ‘mijn huis’ en na een jaar kwam mijn vriend bij ons wonen. Het ging eigenlijk allemaal behoorlijk makkelijk voor me. Emotioneel had ik eigenlijk al jaren eerder afscheid van mijn ex genomen.

Waar heb je veel aan gehad tijdens en vooral in de periode na de scheiding?
Nou, vooral aan mijn familie en vrienden, mijn kinderen en natuurlijk aan mijn nieuwe vriend. Ook was het lekker dat ze op mijn werk veel begrip hadden en dat ik er ook daar gewoon open over kon praten.

Na de scheiding begon jouw nieuwe wereld, hoe heb je deze wereld vormgegeven en hoe heb je het aangepakt om alles weer op de rit te krijgen?
Dat ging dus behoorlijk snel en makkelijk… Ik heb mijn huis helemaal aangepakt, alles veranderd, geverfd, andere kleuren er in en wat tweedehands meubels erbij. Bijna alle kamers anders ingedeeld, kamers geruild met de kinderen zodat het een echt nieuwe start was. Dat hielp me echt. Zo werd het echt mijn huis, ons nieuwe thuis. Het was leuk en de kinderen hebben over veel dingen meebeslist, vonden ze ook leuk. Ik mis mijn oude leven nauwelijks, heb veel meer rust nu, pieker minder, maak me niet steeds zorgen, voel me mooier en zelfverzekerder en ik merk dat ik veel onbezorgder en meer ontspannen in het leven sta. Financieel was het in het begin wel even wennen, maar ik ben toen wat meer gaan werken en mijn ouders sprongen nog wel eens bij voor extra dingetjes, dus dat liep op een gegeven moment ook wel. En sinds ik samenwoon, is het allemaal heel erg makkelijk, want mijn vriend heeft een goede baan. Ik voel me nu een gelukkig mens.

Ben jij (of ken je) een gescheiden vrouw met een krachtig en positief verhaal en wil je de vragen van het Grenzeloze Interview beantwoorden? Stuur dan een mailtje naar wendy@grenzelozevrouwen.nl en we nemen contact op!