Valentines Series II 6Regelmatig leggen we een aantal vragen voor aan vrouwen die met succes een nieuw leven na de scheiding gestart zijn. Dit keer is het Grenzeloze Interview met Janet.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Janet en ik werk als afdelingshoofd in een verzorgingshuis.

Wanneer ben je gescheiden?
Ik ben al bijna 20 jaar geleden gescheiden.

Wat was de impact van de scheiding, hoe heeft het je beïnvloed?
Mijn scheiding kwam voor mij als een klap. Ik wist gewoon niet wat me gebeurde. Echt een donderslag bij heldere hemel zou je kunnen zeggen. Ik heb het niet zien aankomen en ik begreep er niets van. Mijn man ging ’s avonds laat nog altijd even de hond uitlaten en hij kwam op een avond daarvan weer even thuis en vertelde me dat hij al jaren een relatie had met de overbuurvrouw met wie hij altijd samen een rondje liep om de honden uit te laten. Hij is direct nadat hij het me verteld had naar de overkant vertrokken en hij is nooit meer terug gekomen. Onze kinderen kon ik het de volgende dag in mijn eentje vertellen. Onze zoon was toen net 2 jaar oud en onze twee dochters net op de middelbare school.

Ik heb geloof ik 3 maanden aan één stuk door heb gehuild en ik kon niets meer, was lamgeslagen. Ik weet niet meer precies hoe het allemaal is gegaan, maar mijn vriendinnen en mijn zus hielpen me met de kinderen en koken en boodschappen en zo. Ik ben daarna nooit meer mezelf geworden. Ik vertrouw nog steeds geen enkele man en ik heb ook nooit meer een relatie gehad.

Veel gescheiden vrouwen raken in een soort isolement/vacuüm na de scheiding, heb je dit ook zo beleefd? En zo ja, hoe ben je daar weer uitgekomen?
Het was niet echt een isolement omdat ik wel mensen om me heen had, en de kinderen natuurlijk, maar het was wel een soort vacuüm, een verdoving waar ik nooit meer echt uitgekomen ben. Ik voelde me nog regelmatig een zombie in de jaren daarna.

Het ging iets beter toen mijn ex en die trut gingen verhuizen naar een andere stad. Dat hielp wel. Ook dat de kinderen hem niet meer zagen, dat hielp ook wel, van beide kanten geen interesse meer denk ik. Werken hielp ook wel, en opleidingen doen, zodat ik me verder kon ontwikkelen en een beetje carrière kon maken.
Maar echt gelukkig ben ik daarna nooit meer geworden.

Waar heb je veel aan gehad tijdens en vooral in de periode na de scheiding?
Aan mijn zus en mijn vriendinnen en ook wel wat andere buurvrouwen, die helemaal achter mij stonden. Ook de kinderen waren schatten; mijn zoontje was natuurlijk nog klein en die snapte er niets van, maar voor de meiden moest ik me een beetje sterk houden en toch verder gaan. En mijn werk natuurlijk, daar had ik ook veel afleiding aan.

Na de scheiding begon jouw nieuwe wereld, hoe heb je deze wereld vormgegeven en hoe heb je het aangepakt om alles weer op de rit te krijgen?
Nou, ik heb niet zoveel nieuws gedaan eigenlijk. Alleen cursussen en opleidingen gevolgd, zodat ik een beetje hogerop kon komen. Ik hoefde verder niet zoveel te doen eigenlijk. Ik kreeg veel alimentatie voor de kinderen en mezelf, en omdat mijn ex zichzelf een zak vond, mocht ik het huis en de meubels en alles hebben, dus er is toen niet heel erg veel veranderd voor mij en ons.

Ik vond het wel moeilijk om alleen met de kinderen dingen te ondernemen en de eerste vakantie was verschrikkelijk, toen ging ik als vijfde wiel aan de wagen mee met vrienden en hun gezin. Een drama eigenlijk, ik voelde me verschrikkelijk alleen en eenzaam toen. Echt zo’n gescheiden vrouwtje, een soort prooi voor andere mannen. Later wende ik er wel een beetje aan, hoor, en vond ik de aandacht ook wel weer grappig, maar ik moest me er wel tegen wapenen vond ik. Ik heb mijn interesse in mannen compleet verloren.
Ach, gescheiden zijn went eigenlijk nooit vind ik.

Ben jij (of ken je) een gescheiden vrouw met een krachtig en positief verhaal en wil je de vragen van het Grenzeloze Interview beantwoorden? Stuur dan een mailtje naar wendy@grenzelozevrouwen.nl en we nemen contact op!