Telkens als mijn kinderen terugkomen van een weekend bij hun vader zijn ze niet te genieten. De oudste (11) is na zo’n weekend alleen nog maar boos en zoekt ruzie met zowel mij als haar zusje. Bij het minste of geringste gaat ze volkomen over de rooie en krijgt enorme woedeaanvallen. De jongste (6) is na zo’n weekend altijd alleen maar heel stilletjes en slaapt slecht.
Hoe kan ik de overgang van een weekend bij mijn ex naar mij voor de kinderen zo soepel mogelijk laten verlopen? Hoe moet ik omgaan met die enorme woede bij de oudste en hoe help ik de jongste?

Sylvia Roosendaal – Gezins- en Kindercoach geeft antwoord

Dat zijn een hoop vragen. Allereerst lijkt het me goed om even in het algemeen iets uit te leggen.

Wat is je rol binnen een groep
Wanneer een groep mensen bij elkaar komen, zoekt iedereen zijn plek in de groep. Een groep zoekt altijd naar harmonie. Twee leiders in een groep geeft botsingen, dus zie je in een harmonieuze groep dat een van de leiders een andere rol oppakt die ook bij hem of haar past. Dit gebeurt ook in een gezin. Iedereen weet zijn plek of rol binnen het gezin. Wanneer er een scheiding plaats vindt en papa en mama los van elkaar een nieuw gezin vormen, kan de rol van het kind in elk gezin wisselen.

Onbewust schakelen
Om nu bij jouw vragen te komen. Je kinderen hebben waarschijnlijk bij hun vader een andere rol dan bij jou. Op onbewust niveau moeten ze dus schakelen. Omdat  hun vaderrol bij moeder niet voegt (en waarschijnlijk andersom ook niet), levert dat wat spanning op. Boosheid of terugtrekken en slecht slapen kunnen uitingen zijn van deze spanningen. Een andere mogelijkheid is dat ze jouw gedachten rondom hun vader oppikken en daar moeilijk mee overweg kunnen. Dit kan zich zeker uiten in boosheid en terugtrek gedrag.

Hoe maak je de overgang nu makkelijker voor de kinderen?
Zorg dat je de niet de vader de schuld geeft voor stemming van de kinderen. Door boze gedachten te hebben naar hun vader maak je hun overstap moeilijker. Zij voelen jouw gedachten en reageren hierop. Onderzoek bij jezelf hoe boos jij op hem bent en in welke mate jij hem het gedrag van de kinderen kwalijk neemt. Kinderen hebben een grote behoefte om loyaal te zijn naar beide ouders. Wanneer ze die kans niet krijgen doordat een van de ouders negatieve gevoelens heeft ten opzichte van de andere ouder (wat in veel scheidingssituaties nou eenmaal het geval is)  geeft dat een hoop spanning.

Gun ze de tijd en geef grenzen aan
Bovenstaande geldt altijd in meer of mindere mate wanneer er thuis probleem gedrag ontstaat. Gun de kinderen de tijd om te schakelen en te wisselen van hun rol. Geef ze de tijd om even te voelen wat hun plekje in het gezin is. Geef duidelijke grenzen aan in wat je wel of niet tolereert in huis. Des te duidelijker jij bent des te makkelijker kunnen zij schakelen.