Irene (37 jaar) heeft de volgende vraag:
“Mijn inkomen is aanzienlijk verminderd sinds de scheiding. Ik vind het erg moeilijk om rond te komen. De alimentatie voor de kinderen dekt nauwelijks de kosten, zeker nu mijn oudste naar het voortgezet onderwijs gaat. De verstandhouding met mijn ex is naar omstandigheden best goed. Hij kan niet meer alimentatie betalen dan hij nu doet, maar draagt waar hij kan een steentje bij. Ik vind het belangrijk om wat spaargeld achter de hand te hebben, maar dat lukt me nu niet. Ik heb al gekeken op welke dingen ik zou kunnen besparen, maar misschien zie ik mogelijkheden over het hoofd.
Heb jij voor mij een aantal praktische tips hoe ik zo goed mogelijk kan rondkomen, waarop ik kan besparen en hoe ik eventueel een beetje kan sparen met een beperkt inkomen?”

Ruth Urbach – professioneel organizer en budgetcoach geeft antwoord:

Beste Irene,

Wat goed dat je ondanks je lage inkomen wilt proberen te sparen. Het is voor mij moeilijk om zonder inzage in jouw financiën tips te geven over bezuinigen. Je vraag klinkt alsof je het een en ander al goed hebt uitgezocht. maar dat je er zeker van wilt zijn niets over het hoofd te zien.
Mocht je nog geen budgetoverzicht ingevuld hebben, dan is dat verstandig om te doen. Hierin plan je al je inkomsten en uitgaven voor het komende jaar. Een budgetoverzicht kun je downloaden op www.overzichthelpt.nl . Uiteraard probeer je je budgetplan sluitend, en mogelijk zelfs inclusief sparen, uit te laten komen. Kijk naar je uitgaven en wees creatief. Zijn alle uitgaven echt nodig? Kan het ook voor een lager bedrag? Kijk daarnaast of je recht hebt op toeslagen of kwijtscheldingen van verschillende belastingen. Informeer ook eens bij je gemeente of je mee mag doen aan participatieregelingen of een pas waarmee je gratis of voor minder geld mee kunt doen aan sport en cultuuractiviteiten.
Voor wat betreft de schoolkosten voor je oudste zou je eens kunnen kijken bij Stichting leergeld (www.leergeld.nl). In sommige gevallen kunnen zij wat aan de kosten bijdragen.
Wees open met je ex-man over al jouw inkomsten en uitgaven. Laat hem zien dat je echt krap zit en goed probeert om te gaan met je uitgaven. Ik kom namelijk nogal vaak tegen dat de partner met inwonende kinderen minder te besteden heeft dan de partner zonder inwonende kinderen. Probeer het eerlijk te verdelen en probeer te regelen dat jullie naar verhouding beiden evenveel geld hebben om uit te geven aan bijvoorbeeld eten/drinken, uitgaan en vakantie. Mocht je er echt niet uitkomen, vraag dan eens een professional naar jouw budgetoverzicht te kijken.