frozen-rope-2-1413761-mDe laatste tijd regelmatig in het nieuws: een zogenaamde vechtscheiding. Ouders in scheiding, die voortdurend ruziën over de financiën, omgangsregeling of alimentatie. Kinderen komen tussen ouders in te staan en lijden hieronder.

Martin van Waveren, scheidingsmediator Resolve Noord-Holland, geeft voorbeelden uit de dagelijkse praktijk en tips.

 

Hoe ontstaat een vechtscheiding?

De schuld wordt bij de ander neergelegd

Peter geeft Daphe de schuld van de scheiding, omdat zij een ander heeft. Peter verwijt haar dat hij naar een ander huis moet. Daphne verwijt hem, dat hij niet ziet, wat er aan de hand was in hun relatie. Ze verschillen van mening over de reden van hun scheiding en hebben geen respect meer voor elkaar.

 Beslissen voor de ander

Johanna vult voor Jeroen in, hoe de omgangsregeling er uit moet gaan zien. Ze zegt dat het in het belang van de kinderen is, dat ze meer bij haar zijn. Ze vindt dat Jeroen niet voor de kinderen kan zorgen, omdat hij de hele dag werkt. Om het weekend de kinderen vindt ze genoeg.

 Als Jeroen aangeeft een weekje met de kinderen weg te willen op vakantie, is Johanna het hiermee oneens; ze vindt dat de kinderen zich al zoveel moeten aanpassen aan nieuwe dingen.

 Ook heeft Johanna vaste ideeën over wat er met de kinderen moet gebeuren. Bijvoorbeeld hoe laat ze naar bed moeten en wanneer ze schone kleren aan moeten. De vlam slaat in de pan als Johanna veelvuldig sms’jes stuurt naar Jeroen. Zoals: hebben de kinderen al gegeten? Is hun bed wel verschoond? Zijn ze opgehaald van school?


Niet luisteren

Het moeizame communicatiepatroon van Peter en Carla verhardt zich tijdens hun scheiding. Peter gaat schreeuwen en Carla valt stil. Peter wil gelijk hebben en ook krijgen. Als hij geen reactie krijgt, verwijt hij haar, dat het haar niet interesseert en hij probeert haar om alle manieren toch te raken.

 

De nieuwe relatie is belangrijker

Arnoud steekt liever zijn energie in zijn nieuwe relatie, dan in de relatie die afgewikkeld moet worden. Arnoud is ook verder in het proces dan zijn (toekomstige ex-vrouw) Astrid. Zij voelt zich verlaten en gekwetst. Ze komen moeilijk tot oplossingen.

 

Onderstaand tips om een vechtscheiding te voorkomen. Dit lukt lang niet altijd. Eén van de partners kan bijvoorbeeld zo kwaad zijn of zo bezig zijn, zijn gelijk te krijgen, dat een scheiding zich verhardt en voortsleept.

Tips

De ander is anders

We hebben een eigen belevingswereld en leggen andere prioriteiten. Als de andere ouder het anders doet, betekent niet dat diegene een slechte ouder is. Zeg niet tegen de ander hoe het moet of hoe het is. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar respecteer elkaar. Respecteer elkaar als ouder.

 

Vul geen dingen in

Stel vragen en probeer te begrijpen wat er in jullie communicatie gebeurt. Wat gebeurt er als de ene partner met verwijten komt en de ander klapt dicht.

Probeer je in te leven in de ander en te begrijpen wat de ander bedoelt. Als de ander bijvoorbeeld kortaf reageert, kan het zijn dat het slecht uitkomt met bellen.

 

Richt je eigen pijn niet de op de ander

Geef jezelf tijd of zoek hulp om je gekwetstheid te verwerken. Je komt zo niet verder in je verwerking en je komt ook niet samen tot oplossingen.

 

Geef elkaar ruimte

Als je nog samen in één huis woont en de scheiding nog niet geregeld is; geef elkaar ruimte.

• Ga bijvoorbeeld om en om het weekend weg. Op deze manier leer je elkaar ook los te laten.

• Open een eigen bankrekening; je hebt zo een eigen stuk financiën, waar je geen verantwoording voor hoeft af te leggen; ook kom je meer los van de ander.

 

Martin van Waveren resolve

 

 

 

 

 

 

Martin van Waveren is mediator bij Resolve. Meer informatie over Resolve? Bezoek de website.