752267_bed_of_rosesLiefdevol legt hij een aspirine en zet hij een glas water naast haar bed. Zijn teleurstelling draagt hij met verve. Liever had hij er een spetterende avond van gemaakt. Hij voelt de opwinding nog tegen zijn slip duwen. Ze heeft vaak last van hoofdpijn of ander fysiek ongemak. Opmerkelijk, juist als hij met romantische toenaderingen komt. Eigenlijk is hij bang dat het aan hem ligt. Hij stapt naast haar in bed. Het zal lang duren voordat hij weer een nieuwe poging zal durven ondernemen, na de zoveelste teleurstelling valt hij zwijgend in slaap.

Ook zij heeft gemengde gevoelens. Opgelucht, maar ook met schuldgevoelens. Ze mist de fysieke intimiteit. Het geeft haar het gevoel dicht bij elkaar te zijn. De laatste keren heeft ze steeds meer pijn na een vrijpartij. Het binnen dringen in haar schede ging ook steeds moeilijker. Zij hadden al wat glijmiddel geprobeerd, maar dat geeft haar iedere keer ook het gevoel dat ze een incomplete vrouw is, dat ze niet als een normale vrouw functioneert. Ze is ook gewoon moe van haar werk en wil slapen. Ze kruipt tegen hem aan en valt in slaap.

Vrijen is pas leuk als man en vrouw beide opgewonden zijn
Het smoezenboek gaat vanzelf open als er niet gepraat wordt over seks en er wordt gevrijd met pijn. Pijnklachten worden meestal veroorzaakt doordat vrouwen onvoldoende opgewonden zijn. Vrouwen die weinig plezier beleven aan vrijen, hebben meestal geen hoofdpijn. Wat ze wel hebben is een opwindingsprobleem. Vrijen is pas leuk als man en vrouw beiden opgewonden zijn en niet elke vrijpartij penetratie hoeft te betekenen, omdat men vindt dat dit zo hoort. Bij mannen is het meestal wel duidelijk dat ze opgewonden zijn. Bij vrouwen is dat minder zichtbaar. Voldoende lubricatie in de vagina is nodig, daar de huid in de vulva gevoelig en kwetsbaar is. Vrouwen kunnen leren ervaren welke seksuele stimulatie zij nodig hebben om voldoende opgewonden te geraken. Er zijn vele plezierige mogelijkheden en variaties denkbaar. Stimulatie van de glans clitoris is het meest gevoelig.

 

Vrijen met een beetje hoofdpijn kan juist geen kwaad. Van vrijen leer je vrijen en als bijkomstig effect van het hormonale stelsel komen er juist endorfinen vrij die helpen als een aspirine.

Spreken over vrijen met elkaar is ook een beetje vrijen en brengt je veel dichter tot elkaar.

Vera Langstraat
Vera Langstraat – Praktijk Langstraat