844752_number_oneSinds februari 2012 woon ik in Heemskerk, ik ben hier na mijn scheiding gaan wonen. De huidige tijd en mijn leeftijd werken niet mee bij het solliciteren, ik doe mijn best, maar tot nu toe tevergeefs. Het gevolg is een bijstandsuitkering. Tijdens een gesprek met een medewerkster van de gemeente Heemskerk krijg ik het advies mij in te schrijven bij Woon op Maat, zodat ik in aanmerking kom voor woonruimte met een lagere huur.

Ik meld mij bij de balie van Woon op Maat en krijg ik te horen dat ik mij via de site dien in te schrijven. Dat is de enige informatie die ik krijg. Zo gezegd zo gedaan. Ik vul alles netjes en volgens waarheid in, dus ook dat ik sinds februari 2012 woonachtig ben in de gemeente Heemskerk.
De site biedt me de mogelijkheid om maximaal 5 opties te nemen op woningen die mijn aanspreken. Ik neem het maximalel aantal opties, à € 25,- per optie. Het geld wordt twee weken later van mijn rekening afgeschreven. Best nog een bedrag voor iemand in de bijstand, maar ik wil zo graag een andere woning. Mijn huidige woning was een noodoplossing, ik was op dat moment dakloos en blij met wat er op mijn pad kwam.

In november 2012 krijg ik zowel een telefoontje als een mail met informatie over een woning waarvoor ik in aanmerking kom. Nieuwsgierig ga ik vast kijken in de betreffende wijk, ik word blij van wat ik zie.

Twee dagen later heb ik een afspraak met een dame van Woon op Maat. Ze nodigt mij uit mee te gaan naar een rustige ruimte. De dame pakt voor zichzelf een beker thee en neemt plaats, ik krijg  niets aangeboden. Op zich prima, het gaat per slot niet om klantvriendelijkheid maar om de woning.

Enthousiast begint de dame te vertellen dat de woning per december  2012 vrij komt en dat ik een nieuwe keuken  mag uitzoeken. Ik kan zelfs wat spulletjes van de vertrekkende bewoners overnemen als ik dat wil. Na ruim een half uur over de woning gesproken te hebben vraagt de dame naar mijn gegevens. Ik geef antwoord op al haar vragen en overhandig alle gewenste papieren.

Ik ben sprakeloos
Na dit doorgelezen te hebben komt de bommelding:  “Oh u komt helemaal niet in aanmerking voor deze woning. U voldoet niet aan de eisen. U moet minimaal een jaar binnen de gemeente wonen en minimaal een aantal jaren een uitkering hebben.” Ik ben sprakeloos, dit had ik toch allemaal online ingevuld?! Dit was toch bekend? Ik vertel haar dat ik door een medewerkster van de gemeente ben doorverwezen omdat het urgent is dat ik zo snel mogelijk verhuis. De dame vertelt me daarop dat ze heel nauw samenwerken met de gemeente. Ik vraag waarom dit dan zo mis is gegaan en hoe het zit met die € 125 euro die ze van mijn rekening af hebben geschreven? Daar kon ze niets aan doen, ik moest de medewerkster van de gemeente die mij doorgestuurd had maar laten bellen.

Onverbiddelijk
Mijn contactpersoon bij de gemeente is verbaast en belt om uit te leggen en te bevestigen dat het urgent is dat ik zo snel mogelijk verhuis. Maar Woon op Maat is onverbiddelijk, regels zijn regels, ik kom niet in aanmerking en nee het geld wordt niet teruggestort.

We zijn nu een aantal maanden verder en met enige regelmaat kijk ik bij Woon op Maat of ik voor een van de vijf woningen al wat hoger opklim, nee dus.

De afgelopen week heb ik weer eens een bezoekje gebracht aan de website, ook maar even gekeken bij de button direct te huur. Hè? Daar staat een van de woningen waarop ik een optie à 25 euro op genomen heb. De woning is via een verloting toegekend, de prijswinnaar is lotnummer…

Loterij
Lotnummer,  winnaar, is het toegewezen krijgen van een sociale huurwoning een loterij? Ik pak de telefoon en bel Woon op Maat, en stel mijn vraag: “Hoe kan het dat er een woning waar ik € 25,- voor betaald heb  in een loterij terechtkomt? Waarom kwam ik niet in aanmerking voor deze loterij en waarom ben ik niet op de hoogte gebracht van de loterij?”
Het antwoord: “De woning heeft een kamer meer dan de woning waarop u een optie heeft genomen.”
Verbijsterd gooi ik er een ‘ja maar jullie hadden mij dan toch…’ tegenaan, maar nee. Regels zijn regels en ik moet elke dag op de site kijken welke woningen er per loting direct te huur zijn.

Het vinden van een nieuwe woonruimte is dus blijkbaar een loterij. Ik blijf meedoen aan de loterij en hoop dat ik binnenkort een prijs win, andere opties heb ik niet.