white-feather-834583_960_720Ik heb een neef, een neef die sprekend op zijn grootvader lijkt, maar ik ken hem niet. Ik heb een broer die rouwt om zijn levende zoon waar hij geen contact meer mee heeft. Ik heb neefjes en nichtjes die hun halfbroer niet meer zien. Ik heb een zoon, die zijn neef mist. Ik heb een dochter die er niets van snapt, want hij is toch familie. Ik heb een vader en een moeder die kampen met het onzichtbare verdriet om een kleinkind dat bij ze weggehouden wordt. Ik had een grootmoeder met een intens verdriet om haar eerstgeboren achterkleinkind, die slechts op foto’s aanwezig was in haar leven.

En dat alles omdat ik een ex-schoonzus heb die willens en wetens al het contact tussen haar zoon en zijn vader, en alles wat bij die vader hoort heeft verstoord. Want dat kan in Nederland, ondanks uitspraken van rechtbanken, ondanks onderzoeken van Jeugdzorg en de kinderbescherming en je doet er niets aan. Helemaal niets!

Vechtscheidingen voorkomen?
Overal ploppen initiatieven op om vechtscheidingen te voorkomen, om vooral het belang van de kinderen voorop te stellen bij de ouders. Is het niet naïef om te denken dat dit soort initiatieven werkelijk gaan werken? Een ex die willens en wetens niet mee wil werken, die zich aan geen enkele wettelijk opgelegde afspraak houdt, wat doe je daar tegen? Waar kies je dan voor? Je gelijk, het recht aan je zijde dat je om het weekend je kind mag zien? En het kind dan…? Mijn broer koos voor het belang van zijn kind, een keuze die nog elke dag pijn doet en schuurt. Hij is ‘m kwijt.

Loslaten en hopen
Af en toe kan ik me niet bedwingen en bezoek ik de Facebookpagina van mijn neef. Op zijn profielfoto na is deze volledig afgeschermd. Lange tijd heb ik gezocht naar een manier om hem te bereiken, maar dit uiteindelijk losgelaten. Help ik hem daarmee? Maak ik alles niet onnodig gecompliceerd? Uit liefde loslaten, mijn broer deed het me voor. Ik doe mijn best, maar blijf ondertussen hopen dat die grote neef van me ooit nog weer eens ons leven in stapt en weer deel uit kan en wil maken van onze familie.

Wendy