Wat is werkelijkheid eigenlijk? Daar zijn al heel wat filosofische boeken over geschreven. Niet dat ik het antwoord op die vraag kan geven, maar ik wil wel een omschrijving geven van hoe ik het begrip voor dit boek hanteer. Want het is een belangrijk onderwerp ten aanzien van grenzen en ruimte. Jouw werkelijkheid bepaalt namelijk jouw grenzen.

Volgens Van Dale betekent werkelijkheid: dat wat werkelijk is. En onder het lemma werkelijk staat: wezenlijk bestaand. Deze omschrijvingen geven nog niet echt iets concreets om mee te werken.

De werkelijkheid bestaat niet
Jouw werkelijkheid gaat over hoe jij in de wereld staat, hoe jij tegen de dingen aankijkt, wat jij ervaart en wat jij van de dingen vindt in de verschillende situaties. Dé werkelijkheid bestaat niet, ook al menen veel mensen van wel. Werkelijkheid is de realiteit bezien vanuit een bepaald punt, vanuit jezelf of vanuit een ander.

Zoveel mensen zoveel meningen
Als je met tien mensen voor dezelfde tafel staat en vraagt wat zij ervan vinden, dan zul je waarschijnlijk tien verschillende antwoorden krijgen, variërend van mooi tot lelijk en van te klein tot te groot. Dat zegt niet veel over de tafel, het is immers steeds dezelfde tafel, maar wel over de werkelijkheid van waaruit die tien mensen de tafel bezien.
Nog een voorbeeld. Als je aan tien mensen vraagt wat zij verstaan onder ruimte voor zichzelf of wat hun grens is qua aantal uren dat ze kunnen werken, dan krijg je hierop waarschijnlijk tien verschillende antwoorden.

Jouw werkelijkheid is bepalend voor jouw grenzen
Misschien vraag je je af wat werkelijkheid met grenzen te maken heeft. Jouw werkelijkheid, hoe jij in de wereld staat, bepaalt wat jij leuk of irritant vindt, wat jij te veel of te weinig vindt, wat jij nodig hebt om in balans te blijven. Het bepaalt waar jouw grenzen ten opzichte van diverse situaties liggen.

Houd je van grote groepen mensen of vindt je dat juist beangstigend of vermoeiend? Het antwoord op deze vraag is dan jouw werkelijkheid. Die is niet goed of fout, jouw werkelijkheid is gewoon zoals die is, maar je zult er in de praktijk wel rekening mee moeten houden. Jouw werkelijkheid is namelijk wel bepalend voor jou en je omgeving.
Het kan zelfs zo zijn dat jouw werkelijkheid heel anders is dan die van de mensen die je dagelijks tegenkomt. Dat zal betekenen dat jouw grenzen er dan ook anders uit zullen zien.

Jouw werkelijkheid is niet dé werkelijkheid
Voor de een gaat iets over zijn grenzen heen en voor de ander is datzelfde helemaal oké. Het is een belangrijke en veel implicerende ontdekking wanneer je je realiseert dat iedereen in een andere werkelijkheid leeft. Jouw werkelijkheid is niet dé werkelijkheid.

Als je je eigen werkelijkheid goed kent, dan is het gemakkelijker om te weten te komen waardoor er conflicten ontstaan. Waarom een ander niet snapt dat je je grens op deze manier stelt, of dat je meer ruimte nodig hebt op een bepaald gebied. Dan begrijp je waarom je in de ene situatie genoeg ruimte ervaart en men in de andere situatie enorm over je grenzen heen gaat.

Uit Dit is mijn grens van Gaby Olthuis
ISBN: 9789055992331
Prijs: € 16,-