387811_big_tree_coming

De liefdevolle reflectie van je ouders laat je zien dat je geliefd wordt en dat alles van jou er mag zijn. In deze periode gaat de ontwikkeling van de baby het snelst. Je leert geluidjes maken, je handjes en je voetjes besturen en je gaat je handjes en je voetjes voor het eerst echt zien. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat je verbinding maakt met je lijfje en dit lijfje leer je kennen doordat je ouders ermee spelen.

Weten wat precies bedoeld wordt met kernverlangens en welke kernverlangens we hebben? Lees hier verder!

Alles van jou wordt bewonderd en geprezen. Je tien vingertjes, je tien teentjes, je mollige beentjes en armpjes, je schattige haartjes. Alles verdient bewondering. En als je nog niet genoeg bewonderd bent, dan lok je de mensen wel naar je toe. Wie voelt zich niet aangetrokken door een baby in een wiegje of box. Een baby weet altijd de juiste snaar te raken, waardoor hij of zij de aandacht krijgt die het nodig heeft.

Wanneer de bewondering uitblijft
Toch zijn er situaties te bedenken waardoor de bewondering uitblijft. Misschien is een kindje ziek, gehandicapt of anderszins afwijkend. Misschien schrikken de mensen juist wanneer ze de baby zien. Dat zijn de momenten dat bewondering uitblijft en er schrik of afschuw voor in de plaats komt.

Geen nood! Een mensenkind is sterk en heeft een groot zelfhelend vermogen. Wanneer de bewondering later wel aanwezig is, heeft het kindje nog alle kans om deze voldoende tot zich te nemen. Het gaat wat lastiger, je moet er wat beter je best voor doen, maar het gevoel van bewondering kan zich volledig herstellen.

Verbinding
Als een baby zich veilig voelt, komt het in de volgende ontwikkeling: verbinding. De baby gaat zich verbinden met zijn lichaam en met de mensen om zich heen. Om je te kunnen verbinden is bewondering nodig. Bewondering geeft je het gevoel dat je oké bent, je mag er zijn.
Wanneer je dat gevoel hebt, is het makkelijker om je met jezelf te verbinden. Jij mag gezien worden. Jij bent het waard om gezien te worden. Bewondering maakt het ook makkelijker om je met de buitenwereld te verbinden. Je hebt namelijk niets waarvoor je schaamte moet voelen.

Wat lieten je ouders zien?
Omdat je als kind spiegelt wat je ouders je laten zien, zal jouw gevoel van bewondering afhangen van hoe je ouders over zichzelf denken en met zichzelf omgaan. Bewonderen zij zichzelf of schamen ze zich?
Realiseer je dat jouw ouders jou geen bewondering konden geven op de punten waarin ze zichzelf voor schaamden. De wijze waarop jouw ouders met zichzelf omgingen was een spiegel voor jou. Naast die belangrijke maanden in je babytijd, zal ook deze spiegel een rol gaan spelen in jouw ontwikkeling van bewondering. Het is goed om je dat te realiseren, zodat je afstand kunt nemen van dat wat bij hen hoort (en dus niet bij jou!).

Wanneer je tekort bewondering hebt gekregen zul je merken dat je jezelf soms inhoudt. Je hebt moeite om jezelf te laten zien voor wie je bent. Je staat als het ware je eigen ontplooiing in de weg. Misschien heb je wel talenten die je onbenut laat of kies je vaak de makkelijkste weg.

Het is belangrijk dat je jezelf weer gaat bewonderen. De volgende oefening zal je daar bij helpen.

Oefening
Ieder mens heeft positieve en negatieve kanten. We hebben de neiging om ons voor onze negatieve kanten te schamen. Daarom steken we er veel energie in om ze te verbergen. Hiermee geef je veel tijd en aandacht aan je negatieve kanten, waardoor je positieve kanten ook niet meer zichtbaar zijn. Door zelf het licht te laten schijnen op je positieve kanten, gaan andere mensen die ook zien.

Geef 3 maal per dag een compliment aan iemand. Dit moet wel elke keer een ander persoon zijn. Wanneer je complimenten gaat geven, verbind jij je met vriendelijkheid, hierdoor gaan mensen jou ook complimenten terug geven. Denk nou niet gelijk: ‘dat zeggen ze alleen maar om aardig te zijn’, of ‘dat zien ze verkeerd’. Laat het compliment binnenkomen, schrijf het desnoods op. Vervolgens herhaal je het compliment hardop voor jezelf, net zo vaak totdat je het gelooft.

 

Sylvia Roosendaal is Gezins- en Kindercoach en auteur van diverse boeken zoals Een moeilijk kind of een kind dat het moeilijk heeft en De kracht van het gezin.