handprint-of-love-1018049-mVeel problemen waar we nu tegenaan lopen hebben te maken met onze jeugd, het opgroeien en de mate waarin we onze ‘kernverlangens’ hebben ontvangen van onze ouders. Heb jij tijdens je kinderjaren voldoende erkenning ervaren? En zo nee welke invloed heeft dat nu nog op je leven en wat kan je daar nu dan nog aan doen?

Weten wat precies bedoeld wordt met kernverlangens en welke kernverlangens we hebben? Lees hier verder!

Erkenning en de pubertijd
De zin: “Ik herken mijn eigen kind niet meer!” is een teken dat het kind de pubertijd is ingegaan. Dit is een fase waarin je afscheid neemt van de normen en waarden van het gezin en op zoek gaat naar eigenheid. Dit gaat gepaard met hormonale veranderingen waardoor het lichaam verandert van meisje naar vrouw en van jongen naar man.

Grip op de wereld
Een heel onzekere en wankele periode waarin je alles wat veilig en vertrouwd was achter je laat. Vaak gaat deze periode gepaard met ruzie, frustratie en machteloosheid wat in het ergste geval kan leiden tot wanhoop van zowel de ouder als het kind.
De ouder heeft geen grip meer op zijn kind en het kind is zijn grip op de hele wereld kwijt. Dit heeft natuurlijk ten doel dat hij zijn eigen wereld gaat opbouwen. Vergeet niet dat kinderen in vroegere tijden rond hun veertiende al verantwoordelijkheden voor een gezin moesten dragen!

Op onderzoek naar het onbekende
Het kind voelt in de pubertijd een innerlijke impuls om te onderzoeken wie hij of zij is. Daarvoor moet het afstand nemen van het bekende en op onderzoek gaan in het onbekende. Elke strohalm die richting en / of houvast kan geven aan een nieuw leven wordt onderzocht en uitgeprobeerd.

Erkenning is nodig
De puber heeft erkenning nodig om op dit onzekere pad zijn weg te vinden. Erkenning voor de onrust in hem, de onzekerheid, zijn pogingen om zichzelf terug te vinden, zijn ervaringen in het leven als puber. Het kan heel angstig zijn voor een ouder wanneer hij geen grip meer heeft op zijn kind en het kind zich in de volwassen wereld begeeft met drank, drugs, laat uitgaan, etc. Deze angst vergroot de afstand tussen ouder en kind.
Kan de puber bij de ouder geen erkenning vinden, dan gaat hij op zoek naar iemand anders van wie hij het wel krijgt. Deze erkenning vind de puber vaak wel onder gelijkgestemden namelijk in een eigen vriendengroep. Echter, dit zal de band tussen ouder en kind niet ten goede komen.

Wees nieuwsgierig
Kun jij je kind geen erkenning geven in zijn zoektocht geef dan in ieder geval erkenning voor de belangrijkste mensen in zijn leven; zijn of haar vriendengroep. Nodig ze uit, leer ze kennen, geef een feest. Wees nieuwsgierig naar de vrouw of de man die verborgen zit achter de grote mond en het onverantwoordelijke gedrag. Op een dag is de volwassene in je kind geboren en ben je dankbaar dat je de bevalling hebt mogen meemaken.

Geen erkenning ervaren?
Als je geen erkenning hebt ervaren in je leven dan zul je moeite hebben je kwetsbaar op te stellen. Intimiteit en seksuele intimiteit kunnen verstoord zijn geraakt. Je beschermt je eigen kwetsbaarheid met een masker. Het masker waarachter je al je onzekerheid en pijn draagt, zorgt ervoor dat je nooit het achterste van je tong hoeft te laten zien. Het beschermt jou tegen pijn en onbegrip vanuit de buitenwereld. Echter het masker zorgt er ook voor dat niemand je meer echt kan zien.  Je laat je zelf niet zien. Je zit veilig in je eigen kleine wereldje, maar je hebt niet het gevoel geliefd te worden.

De volgende oefening zal je daarbij helpen:

Oefening
In de Chinese geneeskunde werken ze met energiebanen (meridianen) in het lichaam. Deze meridianen lopen door je hele lijf van onder tot boven en van boven tot onder. Op sommige plekken komen deze meridianen aan de oppervlakte, zodat we er met onze handen bij kunnen. Door het masseren van deze meridiaanpunten maken we blokkerende energie los en  door het uitspreken van affirmaties, helpen we ons brein om de oude blokkades los te laten en te vervangen voor positieve emoties. Het punt voor vertrouwen staat vanuit de Chinese accupressuurkunde hieronder beschreven.

Focus je op je angst voor kwetsbaarheid, het maakt niet uit of dat op fysiek, emotioneel of mentaal gebied is. Haal gewoon een situatie naar boven waarin jij je kwetsbaarheid ervaren hebt. Masseer dan de nagelriem van je pink aan de kant van je ringvinger. Spreek, terwijl je gefocust bent op je ervaring de woorden uit: Ik accepteer en houd van mijzelf en laat mijn kwetsbaarheid helemaal los, tot op het allerdiepste niveau en vanaf de allereerste keer dat ik dit heb ervaren en niet heb verwerkt en vervang het door onvoorwaardelijke liefde voor mezelf.

Kwetsbaarheid (hartmeridiaan)

Plaats: op de nagelriem aan de kant van de ringvinger

Emotionele functie: genieten van het ontvangen en geven van liefde

Hoofdemotie:  gekwetst en afgewezen

Secundaire emoties: verlies van vertrouwen, niet kunnen vergeven, roze bril, oppervlakkigheid, misbruikt gevoel, slachtofferrol, lachen om eigen verdriet, verbergen achter “het gaat goed”, zich verliezen in de ander, het ondergeschikt maken aan de ander, angst alleen te zijn,

Belemmerende gedachten:  o.a.: Waarom ik? Ik sta voor iedereen klaar, een ander is altijd beter en belangrijker

Levensles: Ik voel me veilig bij afwijzing. Ik ben liefde en vergeef gemakkelijk.

 

Kernverlangens die tot nu toe gepubliceerd zijn op Grenzeloze Vrouwen:
Eigenwaarde
Acceptatie
Zorg
Geruststelling
Bewondering
Vertrouwen
Aanmoedig
Goedkeuring
Begrip
Respect

Sylvia Roosendaal is Gezins- en Kindercoach en auteur van diverse boeken zoals Een moeilijk kind of een kind dat het moeilijk heeft en De kracht van het gezin.