962595_leaf_of_loveDe peuter ontwikkelt zich. Naast je Ik wordt ook de buitenwereld zichtbaar. Dat is eng en nieuw. Om je te helpen de stappen in deze buitenwereld te nemen heb je naast aanmoediging ook goedkeuring nodig.

Weten wat precies bedoeld wordt met kernverlangens en welke kernverlangens we hebben? Lees hier verder!

De peuter
Wanneer je als peuter zelfstandig probeert te zijn door je broodje zelf te eten, of je drankje zelf te drinken, of je spontaan zelf aan te kleden dan is het fijn dat deze acties uitbundig goed gekeurd worden.
Je hebt als peuter de vrijheid nodig om (jezelf) te ervaren binnen duidelijke grenzen. Dat betekent dat je ouders duidelijke grenzen moeten kunnen zetten. Tevens wordt van de ouders verwacht dat ze ook congruente grenzen zetten. Grenzen waarbij de woorden overeenkomen met wat ze van binnen voelen.

De ouder/opvoeder
Wanneer de grenzen echt van jou zijn en niet uit een stoffig hoekje uit je eigen kindertijd komen, dan ben je voor je kind duidelijk. En binnen die duidelijkheid wordt het voor jou makkelijker om gedrag goed en af te keuren. Zolang de peuter binnen je grenzen blijft, spreek je je goedkeuring uit. Vertel hem hoe lief hij met zijn broertje of zusje omgaat, vertel hem hoe netjes hij zijn ijsje heeft opgegeten.  Wanneer je peuter buiten je grenzen treedt, keur dan alleen het gedrag af. Bij dit kernverlangen speelt de mate waarin jouw ouders duidelijk grenzen konden stellen een grote rol.  De gevoeligheid van een kind maakt nu eenmaal dat het eerder op onbewuste signalen reageert dan op de woorden die gebruikt worden. Waren jouw ouders onzeker over zichzelf dan zullen zij veel verwarrende grenzen hebben gezet, waardoor ze daarna jouw gedrag weer konden afkeuren. Geen nood!
Een mensenkind is sterk en heeft een groot zelfhelend vermogen. Wanneer de goedkeuring later wel aanwezig is heeft het kind nog alle kans om deze voldoende tot zich te nemen. Het gaat wat lastiger, je moet er wat beter je best voor doen maar het gevoel van goedkeuring kan zich volledig herstellen.

Geen goedkeuring
Als je geen goedkeuring hebt gekregen voor je goede kwaliteiten of gedrag dan verzand je in je eigen afkeuring. Je eigenwaarde zal niet groot zijn, waardoor je moeite zult hebben om op eigen benen te staan. De peuter die als kind geen goedkeuring krijgt voelt zich als volwassene klein, kwetsbaar en afhankelijk. Bij elke stap die je wilt nemen in je leven, zoek je eerst de goedkeuring van een sterke man naast je. Doordat de ontwikkeling van zelfstandigheid in deze periode ontwikkeld wordt, zal het lastig zijn om onafhankelijk te zijn binnen relaties en richting te geven aan je eigen leven.

Oefening
Je onbewuste vertelt je de hele dag zijn boodschap in beelden. Omdat deze beelden een vertaalslag maken in woorden en we vaak georiënteerd zijn op woorden, verdwijnen de beelden al snel uit zicht. Echter om een droom te verwezenlijken heb je beelden nodig waarmee jij je onbewuste aanstuurt om een bepaalde richting te volgen. Jouw onbewuste begrijpt een beeld eerder dan de woorden die je er voor gebruikt. Wanneer je eenmaal een beeld projecteert in je geheugen, zal je onbewuste jou helpen de juiste paden te bewandelen om dit beeld werkelijkheid te laten worden.

Ga er eens even goed voor zitten en laat je fantasie de vrije loop. Wat zou jij nu op dit moment voor jezelf wensen? Wat is jouw grote droom voor dit moment? Bijvoorbeeld: Een fijn huis waarin jij en je kinderen kunnen wonen, een tuin bij het huis, een auto om mee naar je werk te gaan, een lieve vriend(in).

Zet nu jouw droom om in een beeld. Maak het beeld zo gedetailleerd mogelijk. Maak het beeld zo gedetailleerd, dat je het beeld bijna kunt proeven, voelen, ruiken etc. Als je het goed is merk je dat er angst omhoog komt. Laat deze er maar even zijn. Dan zul je zien dat hij ook weer weg ebt. Blijf je focussen op het beeld.  Houd dit beeld een paar seconden vast en laat het dan weer los. Geef je onbewuste gedurende drie weken, drie keer daags een herinnering door dit beeld weer even helemaal voor je te zien, voelen, proeven etc. Je zult zien dat jouw droom dichterbij is dan je denkt. De goedkeuring heb je jezelf met deze oefening gegeven!
S

ylvia Roosendaal is Gezins- en Kindercoach en auteur van diverse boeken zoals Een moeilijk kind of een kind dat het moeilijk heeft en De kracht van het gezin.