whats-in-a-word-1055796-mHeb je tijdens je opgroeien genoeg respect ontvangen en ervaren? Hoe belangrijk is het om op te groeien met voldoende respect? Wanneer je respect in je jeugd hebt gemist blijf je dat in je latere leven zoeken. Dit kan een grote invloed hebben op de relaties die je aangaat, zowel vriendschappelijk als seksueel. Wat nou als je te weinig respect hebt ervaren, wat kan je daar nu dan nog aan doen?

Weten wat precies bedoeld wordt met kernverlangens en welke kernverlangens we hebben? Lees hier verder!

Voor het 10 jarige kind en zijn ouders begint de wereld op zijn kop te staan. Op deze leeftijd is de zelfstandigheid van het kind afgerond. Het kind heeft kennis gemaakt met het feit dat hij of zij een persoonlijkheid is. Het kind heeft iets in te brengen en weet binnen de veilige grenzen van het gezin waar zijn mogelijkheden liggen en hoe er op hem of haar gereageerd wordt. Om zijn leefwereld nu wat te vergroten wordt de buitenwereld belangrijk. Het kind krijgt interesses en hobby’s en gaat door krijgen waar hij wel of niet thuis hoort, hoe anderen naar hem kijken en of hij of zij dat prettig vindt. Met andere woorden: het kind gaat op zoek naar zichzelf in de buitenwereld.

Respect geven aan het kind
Was eerst niets belangrijker dan mama of papa. Nu is het opeens ook belangrijk om met een vriendje te spelen in plaats van naar oma te gaan. Het kind laat zijn veilige wereldje een stukje los om kennis te maken met andere mogelijkheden, ideeën, en manieren van leven. Hierbij is het van allergrootst belang dat de ouder het kind respect kan geven bij deze vrije val. Het kind zal met ideeën thuiskomen, die hij uit zal proberen. Alles wat het kind aan nieuwe ervaringen opdoet houdt hij tegen de achtergrond van alles wat hij tot nu toe heeft gezien en gehoord. Dat betekent voor de ouder veel discussies voeren, veel ‘ja maar’, etc.

Hoe toon je respect aan je kind?
Als ouder toon je respect door werkelijk te luisteren naar je kind, zijn nieuwsgierigheid en verbazing te begrijpen en door mee te gaan met sommige ideeën. Door je rol van autoriteit los te laten en op een meer gelijkwaardige manier met elkaar te communiceren. Om dit te kunnen moet je als ouder stevig in je schoenen staan en een goede eigenwaarde bezitten om de controle een klein stukje los kunnen laten. Je begrijpt dat hier nog wel eens iets mis gaat. Geen nood! Een mensenkind is sterk en heeft een groot zelfhelend vermogen. Wanneer het respect later wel aanwezig is heeft het kind nog alle kans om deze voldoende tot zich te nemen. Het gaat wat lastiger, je moet er wat beter je best voor doen, maar het gevoel van respect kan zich volledig herstellen.

Wanneer je respect gemist hebt bij het opgroeien
Wanneer je respect in je jeugd gemist hebt, dan blijf je er naar op zoek. In de vorm van relaties, vriendschappen, werk etc. Ergens diep in je ervaar je een gemis en we zijn altijd op zoek naar heelheid, rust en eenheid. Onbewust blijf je signalen naar je omgeving zenden dat je respect wilt ontvangen. Deze onbewuste signalen kunnen voor mensen die veel van je houden heel beklemmend overkomen. Ze voelen dat je een verwachting op hun schouders legt, maar het lijkt of ze altijd te kort schieten in het tegemoet komen van deze verwachting.  Immers je weet zelf niet precies wat je nu zoekt! Wat de ander geeft is nooit genoeg en dat voelen ze!
Kort gezegd ontneemt het gemis aan respect je de kans om de wijde wereld in te trekken en eventuele kansen aan te pakken, omdat je niet de rust in jezelf hebt dat het altijd oké is.

Oefening ontwikkelen respect
Het kind heeft een natuurlijke verlangen om zich te ontwikkelen. Toch heeft hij of zij voor die ontwikkeling de liefde van de ouder nodig. Wanneer deze specifieke liefde als respect uitblijft zal het kind aan zichzelf weergeven dat het ‘t niet waard is om dit respect te ontvangen. Het jezelf niet waard vinden levert een dikke muur van zelfverdediging op, die twee kanten op werkt. Hij laat er de pijn van het gemis niet door, maar hij laat de momenten dat je wel respect krijgt er ook niet door.
Je zou kunnen zeggen dat respect gewist wordt uit je geheugen. Het bestaat gewoon niet meer. Onbewust blijft het echter trekken en op een onbewust niveau zul je als een klein kind blijven verlangen naar dat respect. Op relationeel niveau en in de relatie met je ouders geeft dit veel wrijving.

Stel jezelf weer open om te verlangen, durf dat wat je mist woorden te geven. Geef antwoord op de vraag vanuit je diepste verlangen. Je zult merken dat het lastig is om antwoord te geven. Des te dikker de muur is, des te moeilijker is het om antwoord te geven. Neem geen genoegen met het minste, gun jezelf het allerbeste!

  1. Wie zou jou respect kunnen geven?
  2. Hoe ziet dat er dan uit?
  3. Wat zou je precies willen horen, zien of voelen?
  4. Waar mag die persoon dat doen?
  5. Wanneer mag die persoon dat doen?
  6. Hoe lang mag die persoon dat doen?
  7. Hoe vaak mag die persoon dat doen?

 

Je zult merken dat het beantwoorden van deze vragen lastig gaat of dat de gegeven antwoorden niets met je gevoelsleven doen. Hierdoor kun je concluderen dat de muur nog niet afgebroken is. Pas wanneer het beeld wat je schets met het beantwoorden van de vragen goed voelt, heb je de muur overwonnen. Gun jezelf dit cadeau en oefen net zo lang met deze vragen tot jij jouw ultieme plaatje hebt gecreëerd.

Kernverlangens die tot nu toe gepubliceerd zijn op Grenzeloze Vrouwen:
Eigenwaarde
Acceptatie
Zorg
Geruststelling
Bewondering
Vertrouwen
Aanmoedig
Goedkeuring
Begrip

Sylvia Roosendaal is Gezins- en Kindercoach en auteur van diverse boeken zoals Een moeilijk kind of een kind dat het moeilijk heeft en De kracht van het gezin.